Изследователят от Израел Еран Елинав с екип от колеги събра група от няколко десетки доброволци. Половината от тях, в името на науката в продължение на две седмици, се съгласиха да ядат черен хляб, другата половина - бял хляб.
Според условията на експеримента около една четвърт от дневните калории са в хляба, а останалата част от диетата е съставена от стандартни храни, съобщава Telegraf.
Месец по-късно участниците в проучването смениха местата си и започнаха да ядат другия вид хляб, а по това време учените наблюдават здравословното им състояние и промените в концентрацията на глюкоза, микроелементи и протеини в кръвта им при преминаване към диета с хляб и с пълно отхвърляне на хляба.
Според Елинава тези наблюдения дали неочаквани резултати - първият анализ на данните показал, че и белият, и черният хляб имат приблизително еднакъв ефект върху функционирането на организма и почти не променят метаболизма в организма на доброволците.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай