Храмов празник на Спасовден в църквата на с. Голямо Враново

Храмов празник на Спасовден в църквата на с. Голямо Враново
Публикация   07:33     08 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     936

С тържествен водосвет, отслужен от митрополит Наум, църковният храм отбеляза своята 70-годишнина

  С тържествен водосвет, отслужен от митрополит Наум, вчера бе отбелязан храмовият празник на църквата "Св. Възнесение Господне" в с. Голямо Враново.  С него се отбеляза и 70--годишнината от построяването на християнския храм, честването на който всяка година се отбелязва на Спасовден.

  Сред многото гости бяха и депутатът Пламен Нунев, областен координатор на ГЕРБ в 19-ти МИР, кметът на община Слево поле Валентин Атанасов и заместникът му Михаил Чиликов, серкетарят на общината Иван Иванов и др...

   Църквата ,, Св. Възнесение Господне“ в с. Голямо Враново  има изградено църковно настоятелство от 4 членове и председател, който  в момента е протойерей  Деян Димитров Ангелов.

 

   Преди Освобождението на същото място, където сега се намира църквата е имало малък параклис.  Сградата е паянтова, изградена от кирпич и покрита с едноулучни керемиди. До нея ( или над нея) има камбанария.

Параклисът получава приходите си от отдаване под наем чрез търг на сеното в гробището и църковния двор, листната маса на черниците в гробището, нива от 4 дка, граничеща с него и нива от 17,5 дка. От 1922 до 1928 г. Общината предоставя на Настоятелството за временно ползване парцел № 7 от 100 дка.

Дванадесет апостолски икони и ,, Спасителя“,  ,,Господ Вседържител“  на  Архиерейския трон и иконата ,, Св. Преображение“ са нарисувани от русенския иконограф Николай Корчак Гречина през 1925 г. Иконописецът  Георги Мишев от Велико Търново ремонтира четири икони от иконостаса, защото са повредени.

На 2 юни 1927 г. в параклиса е положен св. Антиминс....

....

  Храмът в с. Голямо Враново е ограбен през 1994 г. Откраднати са одежди, св. Антиминс, св. Евангелие, всички подвижни икони и др.

  В църковния двор е погребан иконом Александър Николов Иванов ( 9.12.1996 г.), който е служил в енорията през 1971- 1996 г.

Подаръци на църквата са направили много християни от селото. Подарени са икони, кръстове и Библия.

  2008  г.- закупени са мокетени пътеки с  дарения от християните, направена е печка на дърва за отопление на храма, подарена от Георги Ламбев

   Стартира голяма дарителска кампания за набирането на средства от местното население за ремонт на църквата, в която са отбелязани 22 фамилии. Най –големите дарители са: Д-р Димитрова, Кръстю Кръстев Тодоров , Константин Велев Велев и   Хризантема Великова.

   През 2013 г. е направен ремонт на камбаната и са подновени и укрепени стъпалата до камбанарията от Д-р Димитрова.

През 2014 г. са подновени всички улуци  на църквата с подкрепата на Кръстю Кръстев Тодоров.

През 2015 г. е направен основен ремонт на покрива на църквата под ръководството на Константин Велев  Велев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha