Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават
Публикация   22:10     01 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     391

Съставният индекс "Икономика на светло", чрез който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79.10 пункта, съобщи асоциацията, която го изчислява вече десет години.

   Икономиката би изсветлявала още по-бързо,

   ако минималната работна заплата (МРЗ) не се повишаваше административно, подчертават авторите на изследването. Политиката на невъздържано нарастване на МРЗ продължава и това съответно води до надценяване на труда на най-нискоквалифицираните работници, изцяло за сметка на средноквалифицираните и висококвалифицираните, затруднява наемането на хора с ниска квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи, се посочва в изследването. То констатира, че изсветляването на трудовоправните отношения продължава да е с най-ниски стойности.

Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

 

в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност също забавят подобряването на бизнес средата. Липсата на ясна, директна и неизкривена или орязана връзка между осигурителен доход и получавана пенсия в бъдещето при първия стълб си остава непроменена, което по никакъв начин не насърчава заетите да се осигуряват, е друга констатация в доклада.

   В полза на изсветляването на икономиката работят решения от предишни години - свързването на търговските обекти с НАП онлайн, възстановяването на митническото дознание, въвеждането на измервателни прибори при производителите на алкохолни продукти и горива, мерките срещу касовите наличности във фирмите.

   Като фактор за последващо изсветляване асоциацията оценява въвеждането на Единната система за туристическа информация до края на годината, чрез която ще има по-голяма яснота за броя на туристите, обслужени в хотелите.

   Страхът от нова, очаквана или неочаквана криза,

 определено не беше сред сериозните стресогенни фактори през 2018 година. Но съществуването на подобно очакване, съществуването на убеденост в неизбежността на избухването на някаква нова криза е реалност, предупреждават авторите на доклада като изтъкват въздействието на външнополитически фактори - назряващите търговски конфликти между САЩ и Китай, търговските измерения на прилагането на "ядрената сделка с Иран", Брекзит, икономическите проблеми на Турция и т.н.

   "Това, което не беше фактор през 2018 година, може да има много по-сериозно отражение през 2019 година и през следващите години. България трябва да е готова за много по-драматични обрати, предизвикани от конфронтацията в световната търговия и трябва да има планове за реакция в техния контекст", предупреждават авторите на доклада.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha