Вторник, 30 Април 2024

Партии са спестили над 40 млн. лв. от субсидии

Партии са спестили над 40 млн. лв. от субсидии
Публикация   21:22     16 Апр, 2019 /     akcent.bg   /     1298

ГЕРБ няма нито едно дарение, а приходите й от членски внос са скромни

   Партиите продължават да просперират на гърба на данъкоплатците, получавайки от бюджета повече пари, отколкото са им нужни.

Над 40 милиона лева общо са спестили парламентарно представените партии. Това се вижда от отчетите им пред Сметната палата за 2018 г., които бяха публикувани вчера. Най-богата е ГЕРБ, следвана от БСП.

По закон хазната плаща всяка година на партиите в Народното събрание по 11 лева за всеки получен глас на изборите. Размерът на парите бе запазен и за тази година, въпреки че ГЕРБ периодично се обяви за тяхното намаляване и въпреки че с референдум българските граждани решиха, че субсидията трябва да е 1 лев на спечелен глас.

ГЕРБ е имала по сметките си 23.3 млн. лв. в края на миналата година. През 2017 г. партията е разполагала със 17.2 млн. лв., тоест за година тя е прибавила към авоарите си 5 млн. лв. Отчетът сочи още, че партийните приходи на управляващите са около 15 млн. лв., колкото е държавната субсидия, а разходите са към 9.5 млн. лв. Приходите от членски внос са 161 000 лв. От лихви по банкови влогове в партийната каса през миналата година са постъпили около 3000 лв. Разходната част сочи, че въпреки декларациите за щедростта на управляващата партия само 165 000 лв. са отишли за дарения.

    Любопитно е, че ГЕРБ не е отчела за 2018 г. нито едно получено доброволно дарение.

   Наличността в сметката на БСП към края на 2018 г. е била 6.5 млн. лв., което е с близо 2 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Приходите на соцпартията за миналата година са малко над 13 млн. лв., от които държавната субсидия е около 12 млн. лв., а членският внос - 938 000 лв. Получените дарения са за 327 000 лв.

  Партиите от "Обединени патриоти" - НФСБ, ВМРО и "Атака", са имали общо по сметки около 5 млн. лв. Единствено при "Атака" няма разлика в декларираното за приходи и разходи през 2018 и 2017 г. "Воля" на Веселин Марешки през миналата година е имала 3.2 млн. лв.

  От публикуваните от Сметната палата отчети се вижда още, че ДПС държи на депозит 6.2 млн. лв. Движението има 4.181 млн. лв. субсидия за 2018 г. От членски внос са постъпили 493 000 лв., а от лихви - 13 000 лв.

  128 политически партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2018 г., като са спазили законния срок - 1 април. Общо 20 партии обаче са погазили закона и не са се отчели.

 От тях действащи са 8 партии. От Сметната палата ще сезират прокуратурата, че 6 от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година и предстои да бъдат заличени. Това са "Български земеделски съюз", "ВОТ-консерватори","Гражданска сила", "Другата България","Обединена България" и "Федерация активно гражданско общество". Заличаването на политическа партия става с решение на Софийския градски съд по искане на градската прокуратура, когато съответната партия не е подала финансовите си отчети за две последователни години.

  Останалите 12 партии, които не са подали отчети, са заличени през 2018 г.: "Алтернативно социалистическо обединение-независими", "Българска индустриално-аграрна партия","Гражданско движение глас","Народняшка земеделска партия Никола Петков","Национално патриотично обединение","Нова Европа", "Обединение достойна България", "Отечествена партия на труда", "Политическо движение заедно за Сливен","Северна лига","Съюз България" и "Черноморец".

   Отчетите на 2 партии -"Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)" и "Съюз за отечеството", са подадени след законовия срок, но са спазени изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне.

  Ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чиито отчети са представени след законния срок. Санкцията е в размер от 5000 до 10 000 лв., посочиха още от Сметната палата.

   Източник: в-к Сега



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha