Събота, 19 Октомври 2024

Полезни вещества в зеленчуците и плодовете, за които може би не знаете

Полезни вещества в зеленчуците и плодовете, за които може би не знаете
Публикация   16 Апр, 2019   /     akcent.bg   /     1012

   Няма нищо по-хубаво от вкусно приготвената храна и чаша вино към нея. Но какво получаваме с тях?

   Растенията ни набавят витамини и минерали, които ни поддържат в добро здраве. За по-известните вече знаем – морковите съдържат витамин А, плодовете – витамин С…. Но има някои, които не са толкова известни и заслужават внимание. Тук ще Ви представим няколко интересни вещества, които са полезни или има вероятност да се докажат, като такива.

                             Ресвератрол

   Това е вид естествен фенол, който се произвежда в няколко растения, като защита срещу бактерии и гъбички. Можем да го открием в храната - в ципата на зърната червено грозде, боровинките, малините, черниците и…. какаото на прах и черния шоколад.

   Според едно проучване ин витро, веществото активира в клетките субстанцията сиртуин 1 и заедно с определен простагландин подобряват дейността на митохондриите, отговорни за клетъчното дишане.

Резултат с изображение за red wine    Умерената употреба на червено вино се свързва с намален риск от исхемична болест на сърцето (ИБС). Този факт е известен още като „френски парадокс“. Предполага се, че причината е имено във ресвератрола,  който стимулира образуването на ендотелен азотен оксид (мощно съдоразширяващо съединение в човешкото  тяло) и блокира образуването на тромби.

   Според друго едногодишно изследване на болни с Алцхаймер, натуралната съставка повлиява някои от специфичните за болестта биомаркери, но не и тези свързани с процеса на забравяне.

    Това интересно вещество е доста спорно – в научните среди или много го харесват или съвсем не. Въпреки, че все още няма ясни доказателства за удължаване на живота или за лечебен ефект на ресвератрола при някои състояния, като рак, диабет и депресия, изследванията с него продължават.

Ако все пак сте любител на червеното вино или черния шоколад, то заедно с приятния вкус получавате в бонус порция ресвератрол.

                             Цистеинови сулфоксиди

   Растенията от семейство лукови съдържат терапевтични масла, включващи сяра, които се наричат с общото име цистеинови сулфоксиди. Те отчасти са причина за техния лютив вкус и специфичен мирис, както и за много от здравословните им свойства, като естествен антибиотик, антиастматично действие и антитромбоцитно действие.

   Имат  противораково действие при опитни животни, но за да се прилагат като лекарство при хора са необходими допълнителни изследвания.

   Според някои български историци, благодарение на лука и чесъна, през средновековието в нашите земи чумата не е била толкова смъртоносна, както в другите части на Европа.

   Затова не се притеснявайте да използвате лука и чесъна по-често в кухнята, особено при вирусни и бактериални инфекции!

                             Лутеин

   Лутеинът (от латински: „жълт“) е един от 600-те познати на човека природни каротеноиди. В зелените части на растенията спомага за превръщането на светлината в енергия, чрез сложни химични процеси с участието на хлорофила (фотосинтеза).

   Затова не е чудно, че се натрупва във високи количества имено в зелените зеленчуци, като спанак, зеле и в жълтите моркови. В животните, придава жълтия цвят на жълтъка в яйцето, на кожата и мазнината на пилето, поради което се включва в хранителните смески на тези птици. В човека, заедно със зеаксантина се натрупва в ретината на окото.

   Предполага се, че това полезно вещество предпазва зрението ни от оксидативния стрес и ултравиолетовата светлина. Интересен факт е, че различни изследвания откриха директна връзка между приема на лутеин и пигментацията в окото.

                              Зеаксантин

   Зеаксантинът е един от най-често срещаните каротеноидни алкохоли в природата и е от една група с лутеина. Произвежда се освен от растенията и от някои микроорганизми. Има наситен оранжев цвят и придава оцветяването на оранжевите чушки, тичинките на шафрана, годжи бери, някои видове царевица и много други растения и микроби.

Подобно на лутеина се среща и в зелените листа, защото също като него, участва в процеса на фотосинтеза. Животните и човека си набавяме тази съставка с храната.

Влиза в състава на окото, като доминиращ компонент в макулата, а лутеинът преобладава в ретината (която заобикаля макулата).

                                Цинарин

   Цинарина е органична киселина, която е биологично активна съставка на артишока и придава трапчивия му вкус. Изследванията показаха, че тази съставка, в комбинация с други съединения в растението, не само подтискат образуването на холестерол в черния дроб, но също стимулират образуването на жлъчка и изхвърлянето на холестерола чрез нея. Това помага за намаляването на холестеролните нива в кръвта, както и тези на триглицеридите. Така цинарина предпазва черния дроб от вредното действие на липидите и подобрява функцията му.

   Известно е, че високите нива на лошия холестерол са основна причина за миокардния инфаркт и исхемичния инсулт, а по описания по-горе начин цинарина би могъл да намали вероятността от тези нежелани събития.

   Смята се че тази природна съставка има и действие на афродизиак.

   Въпреки, че е познат още на древните гърци, артишокът не е типичен зеленчук за българската кухня. В Европа и Северна Америка се използва често за салата. Препоръчваме Ви го и ние!

     Източник:

  http://www.astraruse.com

 

Тагове : плодове ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha