Петък, 11 Октомври 2024

Дизелът: виновен до доказване на противното

 Дизелът: виновен до доказване на противното
Публикация   04 Март, 2019   /     akcent.bg   /     998

     Вредните емисии от дизеловите двигатели са причинили 47% от общо 385 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г., свързани с вредните автомобилни газове.

   Това показва научна публикация на неправителствената организация Международният съвет за чист транспорт (International Council on Clean Transportation), която е изготвила анализа с помощта на два американски университета.

   Във Франция, Германия, Италия и Индия дизелът е предизвикал 66% от преждевременните смъртни случаи, дължащи се на отравяне с емисии от транспортни превозни средства, във Великобритания – 46%, а в Япония – 32%. „Голямото въздействие на дизеловите автомобили в Европа показва колко е важно спазването на висок стандарт заедно с контрола по прилагането“, коментира един от авторите на изследването Джошуа Милър.

  Транспортът е виновен за 11% от 3,4 милиона случая на преждевременна смърт, предизвикани от замърсяване с фини прахови частици PM2,5 (с диаметър под 2,5 микрона) и озон. Тези вредни емисии водят до рак на белите дробове, инфаркт и диабет.

   В публикацията се излагат и данни за отделните видове превозни средства - за индивидуален превоз, в градския транспорт, в селското стопанство и промишлеността, както и в мореплаването.

   В Китай близо 114 000 души са починали преждевременно от вредни транспортни емисии през 2015 г., а в Индия - 74 000. Тази цифра е 13 000 в Германия, 6400 във Франция и 22 000 в САЩ, което представлява съответно 31%, 32% и 19% от приписаните на замърсяването на въздуха смъртни случаи. Германия е на първо място в света със 17 случая на преждевременна смърт на 100 000 души, което е 3 пъти по-високо от средното ниво. В Милано, Торино, Щутгарт, Киев, Кьолн, Берлин и Лондон са установени най-много случаи на преждевременна смърт от вредни транспортни газове.

   „Изследването не е обхванало всички вредни газове - отбелязват учените. - Вероятно въздействието на вредните транспортни емисии върху общественото здраве ще нарасне, ако се вземат под внимание споменатите вещества.“

Тагове : дизел ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha