Вторник, 30 Април 2024

Социалното неравенство дискутираха в Русе на среща- разговор "Да спрем прехода към дъното"

Социалното неравенство дискутираха в Русе на среща- разговор
Публикация   10:10     27 Фев, 2019 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     618

   Среща-дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" организират сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции се проведе снощи  в голямата конферентна зала на хотел "Вега" в Русе.

   Участието взеха  Ваня Григорова (икономически съветник в КТ „Подкрепа", председател на "Солидарна България"), Константин Проданов (финансист), Ивайло Атанасов (журналист и анализатор), Тодор Тодоров (философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски").
 

   На срещата бяха  предложени конкретни законодателни мерки, чрез които биха могли да бъдат облекчени веднага нискодоходните групи. Константин Проданов говори за подмяната на реалнито проблеми от националните медии.

Финансистът говори как да се произвежда с достатъно добавена стойност и с устойчивост на продуктите.  Той даде пример как през годините се увеличава БВП, но реалните доходи на работещите не нарастват.

   Парите отиват у една малка част от върхушката какта в страната, тава и в целия свят.

   Те демонстрират:

- показно потребление,

 - надуване на балона на финансовите пазари

- пазаруване и корупмиране на политици.

   Тези процеси започват през 70 те години. Тогава данъчните ставки са били 60-65 на сто, а сега са паднали на 30-40 на сто. Разликата отива у все повече забогатяващите работодатели.

  Съотношението между  най-богатите и най- бедните е 20 на сто, като преди е било 5 на сто.

  Реално с тавана на осигурителния доход от 3000 лева излиза, че по-ниските заплати плащат по-високи осигуровки.

  Необходимо е да се въведе и дефиринцирани ДДС ставки, каза още Проданов. Той даде пример, който показва как богатите живеят и по-дълго. У нас обаче такава статистика не се прави.

   Прогресивно данъчно облагане също трябва да бъде въведено като начин за намаляване на разликите в стандарта на живот. През последните 6 години неравенството постоянно нараства.

   Според Ваня Григорова е необходимо преди каквито и да са инициативи за внос на работници да се извършва пазарен тест. Българският работник е не с жълта, а с емигрантска жилетка- той не протестира в страната- той напуска държавата.

  Като решение на част от проблемите тя предложи:

    -    Дуално образование,

     -  работниците да сключват предварително споразумение с условия, които ги удовлетворяват,

    - прозрачност на заплатите
 

   Какво можем да направим, за да повишим заплатите и пенсиите? Какво могат да сторят работниците и служителите на своето работно място, за да бъдат по-добре защитени и по-добре платени? Какви са механизмите, заложени в самите закони, които водят до съсредоточаване на власт и богатство в твърде малко на брой хора, което вреди на демократичните процеси?

   Представени бяха законодателни мерки, които биха попречили на осъществяването на трудов дъмпинг чрез целенасочен внос на работници. Както и някои от предложенията за промени в Кодекса на труда, които биха укрепили правата на трудещите се, както и предложения на бизнеса, чието приемане ще доведе до още по-голяма експлоатация.

Тагове : Дискусия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha