Вторник, 30 Април 2024

Галерия, опера и училище са сред фаворитите на конкурс Сграда на годината 2010

Галерия, опера и училище са сред фаворитите на конкурс Сграда на годината 2010
Публикация   15:31     17 Дек, 2010 /     akcent.bg   /     1033

Сградата на НАП в Русе не успя да се пребори за награда




    Министър Росен Плевнелиев връчи наградите на Операта в Стара Загора и Хан Хаджи Николи във Велико Търново на традиционната церемония на конкурс Сграда на годината. Конкурсът се провежда за 9-та поредна година. Организира се от Градът Медия груп под патронажа на МРРБ и със съдействието на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България.
Конкурсът тази година отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб.

В категория „Култура, наука, религия” наградата взе Операта в Стара Загора. Сградата е възстановена след пожара през 1991 г. с много любов и усилия в продължение на няколко кметски мандата. Министър Плевнелиев връчи наградата на кмета на града проф. Светлин Танчев.
В категорията „Наука, образование и спорт” победителят е частното езиково училище „Дорис Тенеди” . То зае и второ място сред избора  на публиката в онлайн гласуването. Награда връчи кметът на гр. София – Йорданка Фандъкова

В категорията „Сгради в областта на здравеопазването”,  журито гласува победител да бъде пловдивската МБАЛ  „Света Каридад”.

Победителят в категория Жилищни сгради и комплекси е „Резиденшъл парк София” (с административно име жилищен комплекс „София парк”) - комплекс от 388 къщи и апартаменти и пълен набор от услуги по почистване на улиците, алеите и детските площадки, поддържане на зелените площи, охрана.

В категория Офис сгради победител е намиращия се на бул. „Цариградско шосе” в София Европейски търговски център. Комплексът се състои пет бизнес сгради с над 72 хил. кв. м разгъната застроена площ. В него са инвестирани 80 милиона евро.

Тази година административните сгради, които се изграждат за собствените нужди на инвеститорите, са в отделна категория. В нея победител е новото централно управление на Банка ДСК на ул. Московска в София.

Седем изключително силни кандидатури бяха многофункционалните обекти, които комбинират различни предназначения и работят във взаимна полза. Победителят в тази категория е в морската столица – бизнес и жилищният комплекс Central Point.

Победителят в хотелската категория е  бургаският хотел „Приморец”, а във ваканнционните сгради журито избра за победител голф селището Марина, по популярно като Трейшън Клифс.

Наградите на „Сграда на годината” тази година повече отвсякога отличават първенци сред равни. А това важи в най-голяма степен за търговските центрове. От седем кандидатури с различни мащаби, разнообразни концепции и на различни точки из страната журито трябваше да избере само един победител. Това е най-големият шопинг мол по отдаваема площ в страната – The Mall.

Награда за регенерация организаторите връчиха на  „Мол Габрово” – сградата възтановява облика на дарената от габровския индустриалец Пенчо Семов сграда на Женското благотворително дружество, като и дава нова съвременна функция.

В категория Производствени сгради  Заводът за велосипеди „Макском” в Пловдив спечели журито с големия брой работни места и архитектурното осмисляне на производствена сграда, а  логистичният център на „Лидл България”  стана логистичен център на 2010. Само складовата част е с размера на шест футболни игрища, а инвестицията в проекта е стигнала 56 милиона лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha