Петък, 11 Октомври 2024

Кадрите и преподавателите на Русенския университет харесвани от бизнеса

Кадрите и преподавателите на Русенския университет харесвани от бизнеса
Публикация   12 Фев, 2019   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     529

Предлагат държавата да плаща обучението на студентите срещу обвързване с 5-годишен договор за работа

   Представители на 10 университета и на инвеститори в зоните на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) обсъдиха на кръгла маса „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“ възможностите за професионална реализация на младите хора в България.

    Форумът бе организиран от НКИЗ в продължение на инициативата Fast Tracking Success, която е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри от университетите и професионалните гимназии чрез сътрудничество с компании от портфолиото на дружеството. НКИЗ има подписани меморандуми за партньорство с 10 висши и средни учебни заведения.  

Сред участниците на кръглата маса бяха проф. д-р Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и ректор на МГУ, проф. Стати Статев, заместник-председател на Съвета на ректорите и ректор на УНСС, зам. ректорът на РУ Пламен Даскалов и И ван Естатиев, ръководител на кариерния център. От страна на бизнеса на кръглата маса присъстваха инвеститори от индустриалните зони на „Национална компания индустриални зони“.

„В днешния динамичен свят въпросът за професионалната реализация на младото поколение е едновременно приоритет и предизвикателство за всяка една страна. Затова „Национална компания индустриални зони“ реши да събере на една маса представители на университети, професионални гимназии и инвеститори от своите индустриални зони. Това каза изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес при откриването на кръглата маса.

   На нея ректори на университети и директори на професионални училища потърсиха заедно с инвеститорите от индустриалните зони отговор на въпросите как ученици и студенти могат да намерят успешна професионална реализация и как образованието да отговори на изискванията и очакванията на бизнеса.

   Русенският университет се презентира с 6-минутно видео, което обобщава многообразната дейност на ВУЗ-а.

 По- добро взаимодействие се очаква между бизнеса и образованието, е позицията на проф. Стати Статев. Държавата да плаща обучението на студентите, след което те да се обвързват с 5-годишен договор за работа, е едно от направените конкретни предложения.

  Счита се вече, че не е необходимо студентите да имат тясна специализация, тъй като професиите ежегодно се изменят и развиват. Специализацията ще се осъществява във фирмите, когато те отидан на конкретни работни места.

   Задоволство от обучението, което получават студентите в Русенския университет са изразили машиностроителна фирма, която работи на територията на Свободна зона- Русе, както и директорът на столичния  техникум по транспорт "Хенри Форд". Ученици от професионалната гимназия идват да учат в Русе.

Тагове : НКСЗ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още