Четвъртък, 26 Декември 2024

Храненето, порции и как да измерване правилното количество

Храненето, порции и как да измерване правилното количество
Публикация   16 Ян, 2019   /     akcent.bg   /     895

    Независимо дали в новогодишните ни обещания фигурира сваляне на няколко килограма и постигане на желаната форма или не, храненето е съществена част не само от отслабването, но и от здравословния начин на живот.

  Важно е не само какво ядем, но и в какви количества. Със сигурност изпитваме трудности в определянето на точната порция и в повечето случаи готвим и изяждаме повече храна, отколкото всъщност се нуждаем. Но разбираме това чак след като вече ни е станало тежко.

     За да не изпадаме в подобни ситуации, британски специалисти по здравословно хранене се обединяват около няколко много прости метода, чрез които да определим какво количество трябва да готвим и консумираме от различни видове храни, считано за една порция

      И за да направим тези на пръв поглед сложни изчисления не ни трябват кухненски везни, а само двете ни ръце. А в резултат сме по-здрави и дори спестяваме пари.

    С една шепа можем да измерим точното количество ориз или макарони, които трябва да изконсумираме на едно ядене. И правилния отговор е - не повече от две шепи(между 65 и 75 грама). Това е в сурово състояние, а когато са сварени, оризът и пастата трябва да се побират в двете ни шепи, събрани заедно.

   Пресните плодове измерваме в една шепа, като тук прегрешения са възможни, но е добре да са около 80 гр. на един прием. Същото количество се препоръчва и за зеленчуците, въпреки че сигурно ни изглежда доста малко една шепа салата.

 Зърнените закуски не бива да са повече от три шепи, които се равняват на 40-50 гр. Овесените ядки се измерват с шепа и половина. С пуканките лесно можем да се подхлъзнем, но не бива да надхвърляме трите шепи на едно хапване.

      Длани, юмрук, пръсти

  Парчетата пилешки гърди, свинския стек или гриловано филе от сьомга трябва да са големи колкото половината ни длан. Парчето сирене или кашкавал, което можем да консумираме наведнъж, е голямо колкото двата ни палеца, събрани един до друг.

  Вареният картоф трябва да е с големина колкото юмрука ни.

   Семената и ядките за едно хапване трябва да се събират в дланта ни. И вечната дилема - колкото точно спагети да сложим. Свиваме палеца и показалеца на едната ръка, за дa образуват кръг, голям колкото монета от два лева. Това е за една порция.

         Лъжици

  Е, опираме и до малко помощни средства в измерването. Около две супени лъжици (или към 55 гр.) е количеството хумус, от което се нуждаем.

    Варените бобови култури измерваме в шест супени лъжици. Около четири супени лъжици трябва да е нискомасленото кисело мляко, което сме избрали за закуска например, предава Daily Mail.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha