Бюджетната равносметка: минус 2.176 милиарда. И един братовчед с една офшорка

Бюджетната равносметка:  минус 2.176 милиарда.
И един братовчед с една офшорка
Публикация   14:40     08 Ян, 2019 /     Григор Лилов   /     476

   А сега да разчепкаме хвалбата през ноември с тези милиарди и реалната ситуация.

  Милиардите отгоре – така нар. положително салдо на бюджета са в устата на министрите.  Защото само месец по-късно, В КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ излишъкът по националния бюджет е само 163.5 млн. лв. Това се чете в отчетите на МФ.  Само толкова, понеже до ноември включително всякакви разходи (освен издръжката на чиновническата армия и парите за корупционни сделки) бяха орязвани жестоко. Накрая ножът опря до кокала и през декември правителството разпредели над 7 млрд. от така формирания чрез предишен недостиг излишък  -------------------------------------------------------

   Налага се обаче да се разчепкат не само хвалебствените милиарди, но и скромните и реални 163 милиона на плюс.  Защото пак по официални данни те въобще не са 163 млн., а са милиарди от една страна, а от друга страна – същите милиарди въобще не са плюс за бюджета, а минусът, на който е излязъл на червено.  ------------------------------------------------------

   За целта ще използваме официални документи - Единната касова сметка на държавата в БНБ.  Давам равносметката по месеци (в хил. лв.)  -262 729,2 януари +481 765,9 февруари -213 346,2 март -501 545,8 април -483 987,8 май +3116,90 юни  + 361 469,3 юли  +44 710,8 август +274 544,5 септември  -441 243,4 октомври +90 857,4 ноември  -1 529 683,9 декември 

***********************************************************

Равносметката за годината – минус 2 милиарда 176 милиона 71 хиляди и 300 лева ***********************************************************

    Какво излезе? Според текущите данни бюджетът през почти цялата година е на плюс с много пари, а месец преди дядо Коледа – вече с милиарди. Дори и след големия харчлък през декември остава на плюс, макар и с жалките 163 млн.  Според другите данни обаче е на минус, и то с милиарди.  Аз знам коя е по-достоверната методика, по-точната статистика и на кои данни да вярвам! А вие? Първият масив по първата методология е за масова консумация – пробутват я на нас и се тупат с него в гърдите. Вторият масив данни по другата методология е касовата сметка, която сочи РЕАЛНО ВЛЕЗЛИ И ИЗЛЕЗЛИ ПАРИ - реални приходи и разходи, отчитани ден по ден. Тя обаче е само за консумация на експертно и вътрешноведомствено равнище. И често казано, се уморих вече години наред да поставям този проблем за умишленото според мен разминаване в различните методики за отчитане на приходите и разходите на държавата и той да не намира решение. 

   ПРИВЪРШИХА 16-ТЕ МИЛИАРДА ЗАЕМИ А сега да видим и още един аспект на проблема Равносметката ОТ КАСОВАТА ЕДИННА СМЕТКА за предишните години (когато все се отчитаха бюджетите на плюс, ама всъщност завършваха на бюджетен минус) е следната: -3.4199908 млрд за 2017  -4.94476678 млрд. за 2016 -5.2041798 млрд. за 2015  Общата сума от тези минуси за 2015-2018 г. прави минус 15 милиарда 745 милиона и 300 лева.  Близо 16 млрд. лева недостиг на пари в бюджетите през тези години!  Ами как тогава държавата не рухна?  Не рухна заради заемите!

  ________________________________ 

  Този недостиг от 15.7 млрд. лв. са онези 8 млрд. евро – 15.7 млрд. левова равностойност на заемите, които взе правителството на ГЕРБ през 2015 г.  Сега тези пари свършиха.  И ако няма нови заеми, цинично казано – дупе да ни е яко през тази година! 

_________________________________

§ 1.  Сега стана ли ви ясно защо именно тази година, тази, а не в друга, в предишна година България зачука енергично на портата на Еврозоната?

     § 2 Разбрахте ли защо тази година, а не някоя предишна България позволи на Европейската централна банка да направи и съответно да приключи през лятото на 2019 одит на банките в България, понеже онзи, предишния, на БНБ, се оказа нещо фалшив?

   §3  Сега разбрахте ли защо тази година, тази, а не друга, се взе решение за покупка на американски боен самолет?  За да не се купи в крайна сметка с оправданието, че няма пари (вече писах, че в бюджета за тази, 2019 година средства за покупка на бойни самолети не са предвидени).  Затова предвиждам, че вероятно решението за покупка ще се вкара в парламента заедно с искане за външен заем, та да стане скандал от една страна. А от друга - кредитната процедура да удължи и блокира покупката на самолети по др., формални причини - уж независещи от "политическата воля". 

   §4  Разбрахте ли защо в последните месеци "изненадващо" инфлацията се устреми нагоре, защо се вдигат поголовно цени - на газа, на водата, на каквото се сетите?  Високите цени са повече отчисления от тях за ДДС, данъци и различни такси, които да пълнят изпосталялия бюджет. 

   "БРАТЧЕДА"...

   И един детайл в това финансово лего.  Всъщност не е детайл, а основа, цяла конструкция!  Има една офшорка – „Дебт Асет Кепитълс”. Регистрирана е на Бахамските острови.  С решение на БНБ на нея е поверено „текущото управление на свободните дългови наличности“. Т.е. на взиманите от чужбина заеми, на свободните средства от фискалния и валутния резерв, в който отсядат и съответно на пари в баланса на Валутния борд, в който също се завеждат счетоводно.  Собственик и управител е някой си Продан Борисов. Той е братовчед по бащина линия на Бойко!  ***

    Е, така нар. "опозиция" нито ще изнесе тези данни, нито тези констатации, нито ще спомене тази офшорка. Не че не ги знаят!  Играта на Центъра на власт и опозиция е достатъчно прозрачна освен за политическите лековерници, които продължават да гледат и оценяват политиката у нас с плътно затворени очи.

Тагове : бюджет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha