Събота, 12 Октомври 2024

Неизвестна българска фирма с 3 млн. лв. оборот спечели в консорциум поръчка за 380 млн. лв.

 Неизвестна българска фирма с 3 млн. лв. оборот спечели в консорциум поръчка за 380 млн. лв.
Публикация   13 Дек, 2018   /     akcent.bg   /     983

"Транс логистика" в партньорство с испанска и румънска компания ще строи жп отсечката Костенец - Септември

    Точно година и пет месеца след като беше обявена обществената поръчка за изграждане на железопътната отсечка Костенец - Септември, и след няколко спирания и подновявания на процедурата Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) избра изпълнител.

   Победителят е консорциум "Костенец-Септември 2018", който включва българската компания "Транс логистика", испанската Contratas Iglesias и румънската Arcada Company. Те спечелиха поръчката с оферта за 380 млн. лв. в конкуренция с още пет кандидата. От тях по стара традиция до финалната права обаче достигна само още един.

   Българският участник в победилия консорциум е неизвестен в строителния сектор, има оборот от едва 3 млн. лв. и 5000 лв. капитал.


               Шест кандидата

   Проектът е част от най-важния жп проект в България - завършването на линията София - Бургас. За модернизацията на жп линията от Елин Пелин до Септември има отделени 1.4 млрд. лв. и тя беше разделена на две отсечки. Поръчката за строителството от Костенец до Септември беше обявена през юли 2017 г. с прогнозна стойност 361.5 млн. лв. за отсечка от 24.5 км.

   За договора кандидатстваха общо шест компании и консорциуми, но до отваряне на ценовите оферти освен победителя стигна само ДЗЗД "Жп Костенец-Септември", включващо три компании на "Главболгарстрой" и португалските EPOS – Empresa Portuguesa de Obras Subterraneas и SOMAFEL – Engenharia e Obras Ferroviarias.

   Въобще не беше отворено техническото предложение на гръцката Terna, тъй като според НКЖИ проверката на документите е показала, че дружеството не отговаря на критерия да разполага с персонал с определена професионална компетентност. Останалите три консорциума бяха отхвърлени след техническа оценка.

   От двата останали до финала участници ДЗЗД "Костенец-Септември 2018" е избрана с оферта за 379 989 739.23 лв. без ДДС и без 10% непредвидени разходи. Класираната на второ място ДЗЗД "Жп Костенец-Септември" е предложила цена 410 910 698.45 лв. без ДДС и без непредвидени разходи. Цената беше и основният критерий с тежест 60% от оценката.

           Кой е победителят

   Решението на НКЖИ озадачава сериозно. Българския участник в консорциума "Транс логистика" не е познат като строител на инфраструктура, макар че едно от изискванията към кандидатите беше да са участвали в поне един железопътен проект. Компанията няма сайт, на който да се види портфолиото й, а пощата й е в abv.bg.

   Фирмата е еднолична собственост на Тони Тодоров, който я купува преди две години от друго физическо лице (Тома Митаков). Регистрирана е с капитал от 5000 лв. и има широк предмет на дейност, включително изпълнение на строително-монтажни работи в областта на всички видове строителство. Досега няма данни да е печелила обществени поръчки.

   Оборотът й за 2017 г. е 3.1 млн. лв., като скача рязко от 78 хил. лв. за 2016 г. Разходите й за външни услуги обаче са почти колкото приходите й - 2.9 млн. лв., т.е. тя най-вероятно е играла роля на посредник в някаква дейност. От май тази година собственикът й Тони Тодоров е в борда на "Инфраинженеринг БГ", която се занимава с проектантска и строителна дейност, но през 2017 г. не е имала дейност. Влизането на Тодоров в управлението на "Инфраинженеринг БГ" става при покупката на компанията от Младен Георгиев, който сега е едноличен собственик.

   Испанският партньор Contratas Iglesias има доста проекти зад гърба си, макар че те са основно в пътното строителство. На сайта на компанията няма информация да е работила в областта на железопътната инфраструктура.

   Третият участник в консорциума е румънската Arcada Company, която също няма сайт. По информация на Seenews компанията строи главно мостове и тунели, а основните й собственици са Михай Хума и Спиру Манту. Според публикация на "Бивол" през 2016 г. антикорупционната прокуратура на Румъния е внесла обвинение срещу компанията за злоупотреба с европейски средства. Става дума за представени фалшиви документи, че е засадила 30 хил. акации покрай реконструирана жп линия, като щетите се оценяват на 138 600 евро.

    Източник: Капитал



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha