Петък, 8 Декември 2023

Проф. Пилософ педиатрите в България намаляват, необходима е Национална педиатрична болница

 Проф. Пилософ педиатрите в България намаляват, необходима е Национална педиатрична болница
Публикация   08:31     10 Ноемв, 2018 /     akcent.bg   /     1603

В МБАЛ "Канев" предстои да отвори Спешен педиатричен кабинет

   Броят на педиатрите в България намалява, а средната възраст на работещите специалисти е много висока - над 50 години, каза в Русе председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

  Това означава, че в следващите 10-12 години те ще отпаднат от активна работа по естествени причини. По думите на Пилософ около 1400 са педиатрите в България. Според него има и малко желаещи да специализират педиатрия. Средната възраст на лекатире е над 50 години.
Пилософ коментира още, че здравните кадри намаляват в България, като особено остър е проблемът с професионалистите по здравни грижи - медицинските сестри. В момента съотношението между медицински сестри и лекари е 0,9 към 1, а за да работи системата на здравеопазване нормално, то трябва да е поне 2 към 1.

  По думите на професора причините са много. Една от тях е финансовата, но има и други - не се създават условия за нормален растеж на кадрите, проблем има с провеждането на специализацията.
Проф. Пилософ заяви, че в България има голяма нужда от единна педиатрична болница, където специалистите да са събрани на едно място.

  "Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която няма Национална педиатрична болница", заяви специалистът. Той припомни, че е създаден и инициативен комитет, чиято цел е да ангажира общественото внимание и това на институциите за необходимостта от изграждането на подобно болнично заведение.

  Проф. Пилософ участва в 14-та Русенска педиатрична конференция. Форумът, който се организира петък и събота, е на тема "Горещи точки в педиатрията". Организаторът  д-р Досев каза, че в Русе работят 70-80 педиатри, а предстои в МБАЛ "Канев" да отвори врати Спешен педиатричен кабинет.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha