Събота, 5 Октомври 2024

Иван Банчев трети на Европейското по стрелба с лък в Гърция

Иван Банчев трети на Европейското по стрелба с лък в Гърция
Публикация   03 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     932

  Иван Банчев е бронзов медалист от Европейското първенство по стрелба с лък в Патра, Гърция. Той разгроми съперника си Уго Лартиге (Франция) в малкия финал. До двубоя русенския състезател достигна след настъпателна поредица от победи, умело ръководен и насочван от утвърдения си треньор Йордан Джамбазов.

  В Европейския шампионат в Патра, Гърция участваха 78 кадети и 56 кадетки, като в квалификационния турнир за олимпийски квоти се включиха 58 състезатели и 33 състезателки. Заедно с Иван Банчев и треньорът му Йордан Джамбазов да представят България заминаха още Рикардо Собчак ( „Етър“ – ВТ), Себастиян Великов („Робин Худ“-Сф), треньорът Венцислав Великов, както и състезателката Теодора Иванова („Феникс Арчъри-Сф) с треньор Иван Иванов.

  Русенският стрелец с лък Иван Банчев показа висока резултатност още в квалификациите, като постигна втори резултат от 668 точки. Той сразяваше противниците си през всичките етапи на индивидуалните елиминации – (6:2) Пирпаоло Масееро (Италия), (7:3) Сандан Намсараев (Русия), (6:4) Сена Роус (Белгия).

Полуфиналът с украинеца Олександър Панциру беше много оспорван. Двубоят завърши с равен резултат. В последвалия бараж и двамата постигнаха 10-ки, но стрелата на украинеца с по-малко от милиметър разлика беше по-близо до центъра. На финалния двубой за бронзовия медал Иван Банчев отново беше с по-точен мерник, с убедителното 6:0 победи Уго Лартиге (Франция) и спечели призовото трето място. Подобна беше ситуацията и в турнира за олимпийските квоти. Като втори на квалификациите Иван Банчев спечели с 6:0 срещу унгареца Марк Бенсик, но след това в бараж загуби от Хосе Мануел Солера.

Теодора Иванова с треньор Иван Иванов от клуб „Феникс Арчъри“-Сф, се класира 43-то място в Европейския турнир и на 12-та позиция в състезанието за олимпийски квоти.

В отборното състезание българските стрелци с лък постигнаха 17-то място. Смесеният отбор Иван Банчев и Теодора Иванова се класира в топ 10.

Иван Банчев с треньор Йордан Джамбазов, поддържа висока резултатност на всички състезателни етапи.  Още преди година двамата си поставиха амбициозната цел – квота за Младежките ОИ, която преследваха убедително и с постоянство. Те се доказаха многократно чрез поредица от значими успехи – Европейско първенство 2017 – Маратон, Гърция – бронзов медал и вицешампионска отборна титла; Световно първенство Росарио, Аржентина – сред първите седем в борбата за квоти, Европейска младежка купа 18- Роверето, Италия – отново седми; многократен национален шампион при мъже, младежи и кадети; постигнат национален рекорд. Малшанс в квалификационния турнир за олимпийски квоти промени засега целите на Иван Банчев за олимпийски изяви. Но са налице изобилие от възможности, които ще се анализират с треньора Й. Джамбазов и ще се продължи с победните щурмове в нова посока.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha