В началото на 21-ви век в Русе откриха кучешка тения?

В началото на 21-ви век в Русе откриха кучешка тения?
Публикация   18:59     13 Дек, 2011 /     Пламен Калинов   /     4291

Лечението и е от порядъка на 5000- 6000 лв., а след отстраняването и болните се инвалидизират

 

 

Отдел "Медицински изследвания” на Регионалната здравна инспекция – Русе  е извършил регламентирани по график прегледи и вземания на задължителни проби общо на 1009  пациенти. Това са хора, които са изследвани през последния отчетен период в инспекцията.  Направени са, в това число 698 проби на деца и персонал в детски и социални заведения, на постъпващи на работа, които си издават здравни книжки, а също така и на деца, които започват да посещават детски ясли или градини. Отделът е реализирал и 6 серологични изследвания, от които, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 1 е с т.н положителен / + / резултат за ехонококоза. Зад  това твърде страшничко и оплетено за произнасяне  име се крие по-разбираемото и разпространено понятие Кучешка тения.

 В медицинските справочници и учебници Кучешката тения е определана като изключително опасно заболяване, със сложни последици за човешкия организъм и невероятни поражения, ако не бъде открита навреме. Според директорката на РЗИ Русе д-р Маргарита Николова, не е възможно заразяване на човек от човек. Специалистката по здравен мениджмънт обаче сподели, че лечението на кучешката тения е много скъпо, от порядъка на минимум 5000- 6000 лв. , болните просто нямат друг изход, освен след оперативното отстраняване на тенията да бъдат инвалидизирани, развитието на болестта е коварно, протича незабележимо и в крайната фаза- когато вече е наложителна операция, е немислимо да се търси някакъв по-сполучлив за пациента вариант… Иначе временно лечението преминава с т.н. химиотерапевтични медикаменти, които се изписват за подобряване на общото състояние на заболелите.

Намерената ехонококоза е открита у дете, по обясними причини и от етична гледна точка няма как да споменем името на малкия пациент /ка /. По последни данни на статистиката, които е-медията на русенци akcent.bg осигури за читателите си от здравното министерство, през тази година -2011- та, високата степен на заразени хора остава все така константна, средно по 500 души на година (за 10 години са заболели 5 хил. български граждани). Около 20% от всички регистрирани случаи в страната са деца. За съжаление в тези 20 на сто попада и русенският случай.

„ Многократно съм поставяла в Здравната комисия към общината, в чиято работа участвам, този проблем. Кучешката тения се разпространява от бездомните и необезпаразитени четириноги, които са напаст в големите градове, не само в Русе. …Логично е да очакваме подобни случаи, които за съжаление са необясними вече във второто десетилетие на 21-век, но са факт, и той не може да не бъде коментиран със загриженост…”, каза в заключение д-р Маргарита Николова.

Вашата е-медия akcent.bg ви кани да дискутираме  по темата-  Длъжници ли сме на децата си в това отношение; прави ли общината всичко по силите си, за да реши проблема с бездомните кучета. Пишете на e-mail адреси:  info@akcent.bg; или pkkendy@gmail.com.  Или коментирайте направо в сайта.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha