Събота, 5 Октомври 2024

Григор Димитров потегля в Монте Карло с надежди за най-добрия си сезон на клей

Григор Димитров потегля в Монте Карло с надежди за най-добрия си сезон на клей
Публикация   17 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     462

   Григор Димитров ще изиграе днес първия си индивидуален мач на червени кортове за 2018 г. Българският тенисист се изправя срещу френския специалист в мачовете на двойки Пиер-Юг Ербер във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло.

   Двубоят е поставен на централния корт "Рение III" и ще започне около 16 часа българско време. Преди това на тази арена трябва да се изиграят два мача - Андрей Рубльов срещу Доминик Тийм, които стартират в 12.00 часа, и Лука Пуи срещу Миша Зверев.

   Димитров почиваше на старта в Монте Карло като поставен по №4 в основната схема. Ербер преодоля първия кръг след трудна победа над италианския ветеран Паоло Лоренци със 7:6 (7), 6:4.

   Въпреки че е израснал на червени кортове, на тази настилка българският тенисист има най-малко успехи. Той изрази надежда, че този сезон ще се представи доста по-добре на клей, отколкото в предишни години.

   Световният №5 има да защитава само 200 точки за целия сезон на червено, след като миналата година напусна Маракеш, Монте Карло и Рим още след първия си мач, а в Мадрид и "Ролан Гарос" беше отстранен в третия кръг.

   "Не мога да кажа, че една от целите преди сезона е била сезонът на клей, но със сигурност искам да се представя по-добре от миналата година. Това е добра цел. Аз съм израснал на тази настилка и искам да се представя силно във всеки турнир на клей, в който играя. Мисля, че тялото и движението ми пасват на червените кортове. Невинаги обаче съм успявал да печеля тези оспорвани мачове на клей. Това сега е цел №1. Ако го направя, ще имам успех", коментира Димитров преди турнира.

   Българинът ще играе за пръв път срещу Ербер, който заема 82-ото място в световната ранглиста. Французинът е спечелил 41 от 100-те си индивидуални мача на ниво АТП, като все още няма титла поединично. Единствената му победа срещу играч от топ 10 беше преди година в Ротердам срещу Доминик Тийм.

   Най-големите успехи на Ербер са в турнирите на двойки. Заедно със сънародника си Никола Маю той спечели два трофея от "Големия шлем" - US Open през 2015 г. и "Уимбълдън" през 2016 г.

   Двамата играха и финал на Australian Open през 2015 г. Освен това завоюваха заедно шест титли в турнирите от сериите "Мастърс", включително в Монте Карло преди две години. Те достигнаха до №2 в световната ранглиста на двойки.

   Победителят от първата среща между Димитров и Ербер ще играе в осминафиналите с някой измежду испанеца Алберт Рамос, германеца Филип Колшрайбер и американеца Тенис Сандгрен.

   Българският тенисист участва за шеста поредна година в Монте Карло. При дебюта си през 2013 г. той достигна до четвъртфиналите, където беше спрян от Надал в оспорвана трисетова битка. Две години по-късно отново влезе във финална осмица, като на пътя му към полуфиналите застана Гаел Монфис.

   Между двете си най-успешни участия в Монте Карло Димитров записа загуба в третия кръг от Давид Ферер, а предишните две години беше елиминиран още във втория кръг - от Жил Симон през 2016 г. и от Ян-Ленард Щруф през 2017 г.

   "Приключих сезона на твърди кортове малко по-рано, така че имах повече време за почивка и възстановяване на тялото. Мисля, че до момента върша правилните неща и единственото, което мога да направя сега, е да изляза на корта и да се състезавам. Това е приоритет №1 за мен в момента - да спечеля няколко мача и да започна да се движа на клея по най-добрия начин, на който съм способен", каза още Димитров.

   Той вече изигра един мач в Монте Карло. Българинът и белгийският му партньор Давид Гофен преодоляха първия кръг в турнира на двойки след победа срещу французите Адриан Манарино и Фабрис Мартен.

Източник: dnevnik.bg



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha