От 30.03.2018 г. до 01.04.2018 г. в хотел „Дунав Плаза” – Русе, се проведе Регионалният кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”, а домакин - ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по предложение на Министерството на образованието и науката.
Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Браншовият съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, хотел „Дунав Плаза” – Русе, и др.
В състезанието участваха 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България: ПГ по туризъм „Иван П. Павров” – Русе, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – Варна, ПГ по туризъм ”Д-р Васил Берон” – В. Търново, ПГ по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово, ПГ по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич, СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Игнатиево, СУ „Христо Смирненски” – Оброчище, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, ПГ по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм „Цар Симеон Велики” – Провадия, ПГ по икономика „Робер Шуман” – Разград, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” – Свищов, СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Синдел, ПГ по туризъм и хранително – вкусови технологии – Търговище, ПГ по хранителни технологии „Юрий Гагарин” – Червен бряг.
Гости на състезанието бяха: Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, Малинка Маринова – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България.
Състезанието се проведе в хотел "Дунав плаза" вчетири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най добър млад барман”.
Тридесет и пет ученици показаха своите знания и умения в реална работна обстановка и бяха оценени от жури от професионалисти:
След приключване на съревнованието Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България, и Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката и председателите на журито наградиха победителите в състезанието:
В категория „Най-добър млад хлебар-сладкар”:
I място – Моника Христианова Борисова, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;
II място – Никол Владиславова Цанова, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен;
III място – Керигън Андреева Миланова, ПГ по туризъм и хранително-вкусови технологии – Търговище.
В категория „Най-добър млад готвач”:
I място – Мариян Димитров Иванов, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;
II място – Николай Васков Вълчев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;
III място – Янислав Иванов Дамянов, ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново.
В категория „Най-добър млад сервитьор”:
I място – Росен Георгиев Господинов, ПГ по туризъм „П. К. Яворов“ – Добрич;
II място – Пламен Бисеров Петров, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;
III място – Димитър Георгиев Георгиев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна.
В категория „Най-добър млад барман”:
І място – Ертан Тезджан Хълми, ПГ по икономика „Робер Шуман“ – Разград;
II място – Росен Данаилов Хараланов, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;
ІІІ място – Росен Йорданов Илиев,ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово.
Жури за категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бяха:
Председател: Александър Иванчев, носител на титлата „Най-добър сладкар на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе;
членове: Владимир Тодоров, носител на титлата „Най-добър готвач на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе;
Петър Николов – носител на титлата „Най-добър готвач на Рупублика България”.
Хлебарите-сладкари приготвиха две изделия: натурален бриош /френски сладък хляб/ - по 6 броя от състезател, и сладкарско изделие, което включва бял шоколад и горски плодове, поднесено в стъклен съд.
Жури за категория „Най-добър млад готвач” бяха:
Председател: Ивайло Димитров – заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи;
членове: Живко Димитров – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи;
Петър Атанасов - член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи.
Готвачите приготвиха три ястия от пиле: студено предястие от пилешко месо, супа от пиле и основно ястие от пиле.
Жури за категория „Най-добър млад сервитьор” бяха:
Председател: Детелин Илиев – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните сомелиери;
членове: Петя Христова – представител на Българскана асоциация на професионалните сомелиери;
Йордан Адолфов - представител на Българската асоциация на професионалните сомелиери, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе.
Младите сервитьори декантираха вино и сервираха ястията, приготвени от готвачите.
Жури за категория „Най-добър млад барман” бяха:
Председател: Васил Колев – представител на „Българската асоциация на барманите” и трикратен световен шампион, през 2015 година – световен шампион в най-оспорваната категория „Изборът на бармана”;
членове: Емилиян Василев – представител на „Българската асоциация на барманите”;
Иво Ивов - представител на „Българската асоциация на барманите”.
Изявата на барманите се проведе в 2 насоки: теория и практика. На теоритичната задача всеки състезател отговори на 30 професионални въпроса, зададени от журито, за 10 минути. Практическите задачи бяха: „Наливане без мярка” /без мерителен съд/ - наливане на ликьор, сироп или вода за клиента, и приготвяне на 5 безалкохолни коктейла от всеки състезател - до 250 мл всеки един от тях, с общо време до 7 минути.
За победителите и за всички участници в състезанието наградите са осигурени от Министерството на образованието и науката: купи, медали и грамоти.
Работодатели от град Русе предоставиха: професионална база, инвентар и продукти за състезанието.
Ръководството на ПГ по туризъм – Русе, поздравява всички състезатели и техните ръководители за положения труд и отлично представяне!
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай