Община Сливо поле се превръща във все по-желано място за живеене

 Община Сливо поле се превръща във все по-желано място за живеене
Публикация   10:28     30 Март, 2018 /     Интeрвю на Румен НИКОЛАЕВ-част I   /     1472

Радваме се на инвеститорите, но ще искаме гаранции за опазването на околната среда, казва кметът Валентин Атанасов, носител на приза "Кмет на годината 2018 на малка община"

  Валентин Атанасов е роден през 1952 година. Сега живее в с. Ряхово.  Работил е в Гранична полиция до зам. началник, началник на ДАИ- Русе, Община Русе.  След два неуспешни опита като кандидат за кмет на Община Сливо поле, Атанасов е избран като независим кандидат с подкрепата на ГЕРБ.

  • За две години Вие успяхте да бъдете забелязан в национален план и бяхте удостоен с наградата "Кмет на годината за 2017 на малка община" според класация на България Он Еър. Какви бяха показателите?

   Много активно работим за озеленяване и хигиенизиране на населените места в Общината, събиране на отпадъците, подобряване инфраструктурата на селата…

  • Изненада ли Ви наградата?

   Откровено ме изненада. Смятам се за информиран човек и почти всичко, което се случва в общината зная, анализирам го и се опитвам да се случват нещата в посока, каквато трябва да бъдат и хората да живеят по-добре. Този път бях изненадан. Един ден ми се обаждат и ме питат дали ще бъда в Сливо поле, понеделник, защото ще дойде екип, за да ми връчи приза Кмет на годината. Макар и изненадан, приех новината с радост. Това все пак за мен е едно признание и разбира се, много голяма отговорност.

  Това е най-вече заслуга на екипа, с който работя. Смятам, че след втората година от кметуването ми работя с хора, които виждат, че всичко, което правим, е добро за общината и работим усърдно.

  • Като стана въпрос „Зелена община”, възстановихте общинското предприятие, което се занимава именно с чистотата и урбанизацията на общината, защо?

   Да, имаше такова преди години и беше закрито. Създадохме комунално-битово предприятие в Общината. Една от главните причини да спрат съмненията и коментарите при възлагане на обществени поръчки на външни фирми. Сега цялата строителна програма на общината се поема от това предприятие. То е подчинено на кмета и се отчита пред Общинския съвет.

  • И какво се оказа, че разходите може да бъдат по-малки?

   Фактически имаме печалба, имаме изпълнение в срок и с необходимото качество на всички възложени дейности. Освен това в него работят 25 души от общината. Във всеки един момент ние имаме една добре работеща група хора, които да реагират дори и при бедствия и аварии. Закупихме и необходимата техника, за да работи предприятието още по-ефективно.

  • Доволни сте явно от резултатите на тази общинска структура?

   Ето и резултатите- ако някаква дейност струва, примерно 10 000 лева, за ремонт на едно читалище, около 50 на сто по-скъпо ще бъде при възлагане на външна фирма. Да не говорим, че и перфектен договор да сключим, ако има рекламации, почти невъзможно е да бъдат изпълнени. Факт, познат в цялата страна.

  • Има ли безработица в община Сливо поле…

   Не. В Община Сливо поле не е на работа само онзи, който го мързи. Сливо поле е много близо до Русе и инфраструктурата е повече от добра. Всички фирми, които търсят работници в Русе, идват и предлагат работа и на жителите в Сливо поле. Дори и тук вече има недостиг на работна ръка. И вече се оформя като сериозен проблем.

  • Докъде стигна идеята за трансграничен пазар Русе – Гюргево?

   Идеята е жива и се търси финансиране това да се случи. Двете земеделски министерства на България и на Румъния обсъждат темата на ниво експерти. Факт е, че Сливо поле бе домакин на поредната среща на българо-румънската земеделска комисия, на която този път бяха разгледани въпроси за болестите по животните и по-конкретно- африканската чума при свинете. На нашата територия са и най-големите свинекомплекси в България- Бръшлян, Голямо Враново и Юделник с около 100 000 животни.

  • На територията на Община Сливо поле е и един завод, който е в Топ 10 за 2018 г. на фирмите в България по оборот- заводът за биодизел Астрабиоплант. Вече стана ясно, че предстои модернизация с около 6 млн. лева. Какво всъщност е мястото на един такъв голям завод за хората тук и за Общината?

   Когато има работещи предприятия, които плащат заплати около 1000 лева, има и живот в  общината. Важно е и да се спазват договорите за опазване околната среда. Но ако има нарушения, това създава и напрежение.

   В случая, от обявените инвестиционни намерения става ясно, че една не малка част от средствата ще бъдат предназначени в посока подобряване на екологията и заличаване на пропуските, установени при досегашната работа. Престои внедряване на нови технологии, на нови съоръжения.

   Запознат съм с инвестиционните намерения на „Астра биоплант”, сериозна, амбициозна, изпълнима. Има нови технологии по опазване на околната среда. Ако те бъдат реализирани както трябва, сигурно няма да има проблем.

  Започнаха обществените допитванията и събрания за този ОВОС. Хората се включват много активно. Ако инвеститорът иска всичко това да се случи, трябва сериозно да поработят по въпроса за отстраняване пропуските, които съществуват към този момент, да докажат на населението, че няма да има повече проблеми. Макар и да не са били частични или постоянни, проблеми е имало.

  • Вероятно нямате предвид едни групички хора, които при всяка една бъдеща инвестиция застават като камъче в обувка и развяват „зеленото знаме” с единствената цел лично облагодетелстване и изнудване на инвеститорите?

   Въпросът е сериозен, съвременен. Като кмет, а и моят екип, ще търсим и ще налагаме баланса между интереса на живеещите тук и на инвеститорите, в случай на някакъв конфликт. Очаква се да се подобрят показателите на 4 компонента- миризми, фини прахови частици, отпадъчни води и шум.

  • А реши ли се напрежението около ваденето на пясък край Ряхово, имаше сериозни протести?

   За мен въпросът там е решен. Преди около 7-8 месеца Цимент- Плевен кандидатстваха за добиване на инертни материали от Дунава. При направеното обсъждане в Ряхово, на която участваха и мартенчани, въпреки че не са от тази община, бе поставен от наше страна проблемът „ерозия на брега”, разрушаване на плавателния път. Стана ясно, че населението на Ряхово и около него реагира много остро. В писмо до РИОСВ и до екоминистерството изразихме нежеланието си това да се случи. Факт е, че това не се случи.

     - От зората на демокрацията говорим Русе да се обърне към Дунава, как стои този въпрос в тази Дунавска община?

  Една не малка част от хората в общината, най-вече младите, имат възможност и време да отидат на море. Оказва се, че около реката има зони, които са предпочитани през уикенда за отдих, барбекю, риболов.

 Освен това се чувства, че Дунава е европейска река- все по-често преминават различни инициативи- гребни походи и др. А и „Рибарска среща” отдавна е привлекателно място за семейни и бизнес срещи и да посетители от Русе и Силистра.

  Със сигурност Европа скоро ще стигне още по-осезаемо и до нас, а животът по Дунава ще стане по динамичен.                                             /следва продължение/


 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha