Инфраструктурни проекти за милиони ще бъдат завършени през 2018 година

 Инфраструктурни проекти за милиони ще бъдат завършени през 2018 година
Публикация   22:52     14 Март, 2018 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     579

Зам. кметът Страхил Карапчански: Утвърждаваме Русе и като град на знанието

 

  • Г-н Карапчански, от колко време вече сте зам. кмет на Община Русе?

        От ноември, 2011 година… вече 7-ма година….

          Кое е онова събитие през 2017 година, което отчитате като най-голям успех…, или събития?

    Както през изминалата 2017 година, със същото високо темпо и през настоящата 2018-та усилията на целия ни екип са насочени към изпълнението на управленската програма на кмета г-н Стоилов, мотото на която е „Да възродим Русе!“. Приоритет в нея има подобряване качеството на живот на русенци чрез подобряване на инфраструктурната среда, свързаността и условията за бизнес в града и в общината като цяло. Усилията ресора, който ръководя – „Европейско развитие“ – бяха насочени към привличането на средства от еврофондовете и тяхното ефективно управление. Защитихме мащабна инвестиционна програма по Оперативна програма „Региони в растеж“, благодарение на която Русе разполага с 56 млн. лева безвъзмездно финансиране от ЕС за подобряване на градската среда, градския транспорт, образователната и социалната инфраструктура. В ход са знакови инфраструктурни проекти, които предстои да бъдат завършени до края на настоящата година. Като примери бих посочил модернизирането на крайбрежната зона и бул. „Придунавски“, подобряване на връзките на Кея с централната градска част, благоустрояването на Парка на младежта в частта на Розариума, както и ремонтите на Матегматическата гимназия „Баба Тонка“ и училище „Христо Ботев“, заедно с 3 детски градини.

 

  • Намеренията ви са всичко това да се случи до края на 2018 година, така да разбирам?

    По-голямата част от дейностите трябва да приключат тогава, а една минимална част ще довършим през 2019 г. Отделно от това, по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Румъния- България, в процес на изпълнение е проектът за изграждане на нова кейова стена, с която ще подобрим условията за корабоплаване по река Дунав. Депозирали сме и други 4 проекта, които до края на месеца очакваме класиране. Става дума за ремонта на Пантеона на възрожденците, на Художествената галерия, както и за булевардите „Липник” и „Трети март”. Общата им стойност е близо 20 млн. лева.

 

  • Като стана дума за бул. „Придунавски”, там някакво недоразумение ли се случи. Очакванията бяха цялата улица да се удвои, а това сега се случва на една отсечка от 200 метра. Това ли ще е крайният вариант?

    Нищо не е променено от първоначалния вариант. Нека не забравяме, че обектът все още се изпълнява и е в процес на строителство. Идеята е да има двупосочно движение и да се движи градски транспорт. Съоръжението е много сложно и видимата част от неговата реализация предстои да се случи в следващите месеци, когато ще има и активно строителство.

 

  • Не зная да има други общини, които да разполагат с общинска фондация, в случая „Русе- град на свободния дух”. До голяма степен заслугата е Ваша, безспорно. Доволен ли сте от онова, което прави фондацията и най-реалната оценка всъщност са спонсорите.

      Общинската фондация „Русе- град на свободния дух  е пример за едно истински успешно публично-частно партньорство. Тя стартира като инициативата под егидата на Общината и беше учредена с решение на Общинския съвет. С течение на времето се разгърна като проект, който получава все по-мащабна подкрепа и от нашите партньори от бизнеса. Много държим на прозрачността и отчетността при разходването на средствата за каузите, които ежегодно реализираме - на сайта на фондацията са публикувани отчетите за приходите и разходите по години с конкретни цифри и индикатори.

    От 2017 година статистиката е повече от удовлетворяваща: Реализирахме повече от 110 събития, с общо 284 генерирани творчески продукта. Осигурихме финансиране за общо 38 проектни екипа. Създадохме нови 122 партньорства. Привлякохме общо 98 000 души като зрители и гости на събитията., а активните участници бяха близо 4000. Продължихме да работим по традиционните програми в сферата на културата , на изкуството, като разгърнахме и една нова програма съвместно с нашите партньори от фондация „Еконт“. Програмата се казва „Знания и растеж” и е посветена на голямата ни цел - утвърждаване на Русе като град на знанието. До момента над 250 000 лева в рамките на фонд „Знание и растеж” сме насочили към иновативни проекти на училища, на неправителствени организации, на Русенския университет, на научни екипи, които да създават нови продукти и със своя опит да вдъхновяват младите хора.

  • Красиво звучи всичко това, но за една значителна част от русенци все още няма Събитието с Голямо С, емблематично за Русе, да събира много гости и да е запомнящо се. Общината и Фондацията подкрепят различни инициативи, но  няма го онова, с голямата буква… Вероятно т.н. Карнавал, който по същество си е Фестивал на художествената самодейност, други инициативи, Уикенд туризъм  и др. …

   Позволете ми да не се съглася с Вас! Считам, че именно Русе може да се похвали с устойчиви културни и арт събития, утвърдили се през годините! Фестивалът „Мартенски музикални дни”, Русенският карнавал, Грийн рок фест , фестивалите на пясъчните и на ледените фигури са красноречиви примери за това. Получили са своята разпознаваемост и е въпрос на налагане на пазарен модел, чрез който да привличат посетители и от други градове и региони, и от други държави…

 

  • Това, което прави общината, е видимо и ясно. Но пазарният модел, за който говорите, отсъства. Ако споменем „Мартенски музикални дни”, чийто бюджет вече сигурно ще надхвърли половин милион лева, е една „поддържана на системи бабичка” с голямо самочувствие заради гостите и участниците, които идват на откриването и на закриването му. През останалото време залата е празна, особено в предиобедните концерти…

    Ако Ви е направило впечатление, по време на заседанието на Общинския съвет, когато бе дискутиран и приет бюджета за 2018 година, конкретно по темата ММД, имаше специална дискусия и имаше пълен консенсус относно ангажимента ни да го съхраним в настоящия му вид. Фестивалът през годините е успял да постигне едно високо художествено равнище, и неговото поддържане и развитие в сложна и отговорна задача.В този смисъл масовизиране на фестивала „Мартенски музикални дни” не е на дневен ред и нямаме визия в тази посока. Що се отнася до други фестивали с комерсиален характер, аз мисля, че това е една много добра възможност организатори, оператори, извън администрацията, да припознаят това като една ниша за успешен бизнес,да го развиват и да го правят по-атрактивно. Зад всяка такава инициатива бихме застанали категорично!

 

  • Казвате, че пазарната част от събитията не е достатъчно развита и там трябва да се доработи?

   Не е присъщо на една Общинска администрация да прави от такива събития бизнес. Ние създаване една благоприятна среда. Не случайно от тази година на сайта на общината сме качили Събитиен календар на всички събития, които ще се случат, за да има още по-голяма координация между институциите, за да не се конкурират събития за една и съща публика.

                                                                                                              /следва продължение/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha