Събота, 7 Септември 2024

Какво постигна 'Лудогорец' в Европа

Какво постигна 'Лудогорец' в Европа
Публикация   23 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     402

    Лудогорец" приключи шестото си поредно участие в европейските клубни турнири след втора загуба от "Милан". Българският шампион загуби с 0:1 при гостуването си в Милано и след общ резултат 0:4 отпадна в 1/16-финалите на Лига Европа.

    "Нямам претенции към момчетата. Дадоха близко до максимума от възможностите си. Излязохме с чест от тази тежка група, в която бяхме. Имахме малшанса да се паднем с "Милан". Бяхме почти равностойни, но неумението пред гола и класата на "Милан" наклониха везните", каза старши треньорът Димитър Димитров след двубоя на "Сан Сиро".

    За втори пореден сезон и общо за трети път след 2013-14 г. "Лудогорец" игра в Европа след Нова година. Преди година тимът от Разград влезе в директните елиминации на Лига Европа през групите на Шампионската лига, като отново беше спрян в 1/16-финалите от датския "Копенхаген".

    "Лудогорец" изигра 14 европейски мача през този сезон. В тях българският шампион записа пет победи, четири равенства и пет загуби. Като брой спечелени точки това е втората най-успешна кампания след сезон 2013-14, когато отборът стигна до осминафиналите на Лига Европа и завърши евроучастието си с девет победи, две равенства и пет загуби в 16 двубоя.

Ранното начало

    Българският шампион започна колебливо европейския си сезон и пропусна чудесна възможност да стигне за трети път до груповата фаза на най-силния клубен турнир. След като преодоля първото препятствие - "Жалгирис" (1:2, 4:1), отборът, воден тогава от Георги Дерменджиев, отпадна от израелския "Апоел" (Беер Шева) заради по-малко голове на чужд терен.

    Както се случи и срещу литовците, "Лудогорец" показа коренно различно лице в реванша и поведе с 3:0 до 55-ата минута, за да заличи пасива от 0:2 в първата среща. Тимът от Разград обаче не успя да запази суха мрежа за 14-и път в последните си 16 мача и за пръв път отпадна в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

    Разочарованието от пропуснатия шанс за място сред най-големите в Европа, смяната на Дерменджиев с Димитър Димитров и продажбата на звездата Джонатан Кафу в "Бордо" за 6 млн. евро все пак не попречиха на "Лудогорец" да запише още един силен европейски сезон.

    Българският шампион попадна в на пръв поглед трудна група с "Брага", "Хофенхайм" и "Истанбул башакшехир". Шансовете му да продължи първоначално бяха посрещнати със скептицизъм, а играта под ръководството на Димитров беше далеч от футбола, който отборът показваше в предишните сезони.

    Въпреки това "Лудогорец" отново затвърди добрите си позиции на европейската футболна сцена и успя да излезе от групата след две победи, три равенства и само една загуба.

Още приходи

    Във финансово отношение поредният успешен сезон в евротурнирите осигури на клуба минимум 5.5 млн. евро. Това е сумата, която "Лудогорец" ще получи от наградния фонд на Шампионската лига и Лига Европа.

    Участието в Европа ще донесе на клуба и приходи извън наградния фонд. Стойността им ще бъде изчислена след края на сезона при разпределението на парите от маркетинговия пул. Преди година, когато за втори път игра в групите на Шампионската лига, тимът от Разград заработи над 19 млн. евро.

    Двубоите с "Милан" все пак оставиха леко горчив привкус за "Лудогорец" - не заради крайния изход, тъй като под ръководството на Дженаро Гатузо италианците излязоха от тежката криза от есента и влязоха в серия от 11 поредни мача без загуба, а заради поведението на отбора. Освен това "росонерите" бяха в отличен игрови ритъм, докато при българския отбор дългата зимна пауза нямаше как да не се отрази негативно.

    "Лудогорец" обаче подходи твърде плахо и предпазливо в първата среща и максимално улесни своя съперник. Тимът изостави стила и подхода на игра, който в предишни сезони доведе до някои впечатляващи мачове с отбори като "Ливърпул", "Реал" (Мадрид), "Арсенал" и ПСЖ.

   "Лудогорец" не успя да повиши нивото от предишния сезон. Клубът се раздели с няколко много важни играчи, а взетите на тяхно място все още не впечатляват. Някои основни футболисти вече изглеждат изчерпани за отбора. Трудно може да се очаква и доходоносен изходящ трансфер, каквито имаше в предходните години.

    Поредното успешно участие в Европа обаче затвърди добрия коефициент на "Лудогорец". Това ще осигури на отбора чудесни позиции и през следващия сезон и възможността да бъде поставен до последните квалификационни кръгове на Шампионската лига или Лига Европа.

Източник: dnevnik.bg



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha