Вторник, 30 Април 2024

Федерер се класира на 30-и финал в Големия шлем

Федерер се класира на 30-и финал в Големия шлем
Публикация   11:11     27 Ян, 2018 /     akcent.bg   /     492

Швейцарецът изигра по-малко от два сета на 1/2-финалите в Мелбърн

     Рекордьорът с 19 титли в Големия шлем Роджър Федерер се класира за 30-и път на финал в най-престижната верига на тениса. 36-годишният ветеран от Швейцария ще има шанс да се бори за юбилеен 20-и трофей, след като за втора поредна година стигна до последния мач на Откритото първенство на Австралия.

     Петкратният шампион в Мелбърн, защитаващ отличието си от 2017 г., преодоля 1/2-финалите по неочаквано лесен начин, без дори да изиграе цял мач. При аванс от 6:1, 5:2 в полза на Федерер неговият сензационен съперник Чун Хьон се отказа заради болки от пришка в лявото ходило. 21-годишният кореец бе поискал медицинско прекъсване два гейма по-рано, но физиотерапевтите не можаха да му помогнат особено за досадния проблем.

     "Смятам, че се отказах правилно - коментира Чун на пресконференцията след двубоя. - Ако бях останал на корта и не бях в състояние да играя, щеше да е лошо за публиката. Радостен съм, че успях да достигна полуфиналите. Искам да съм още по-силен следващата година. Със сигурност натрупах самочувствие, защото играх наистина добре през последните две седмици. Беше добро изживяване и мисля, че мога да играе още по-добре в бъдеще. Беше чест да играя срещу Федерер на полуфинал в шлема."

     Самият Роджър изрази съчувствие към своя опонент и сподели, че радостта му от класирането за финала не е пълна.

     "Не знам колко лошо е състоянието му, но съм имал съм подобни случаи преди. Има моменти, в които много боли и си казваш, че няма смисъл да се мъчиш. Той направи великолепен турнир. Има качества за Топ 10. У мен сега има малко горчивина. Щастлив съм, че се класирах на финала, но не исках да е по този начин", коментира ветеранът от Базел.

     В опит да напише нова безпрецедентна страница в историята на тениса Федерер ще се изправи утре срещу Марин Чилич. В девет предишни мача с хърватина швейцарецът има 8 победи, включително във финала на миналогодишния "Уимбълдън". Самотният успех на Чилич е на 1/2-финалите на US Open през 2014 г., където впоследствие той спечели единствената си титла от шлема.

     "Марин е много мощен - посочи Роджър. - На финала на "Уимбълдън" той имаше подобен проблем като Чун днес. Сега има два дни за почивка и съм сигурен, че този път ще бъде свеж и напълно готов. Тук трябва да играеш агресивно, а той го може. Силен е и доказателството за това е, че е стигнал до тук. Още повече, че ме разгроми по пътя си към титлата на Откритото първенство на САЩ преди няколко години. През почивката се засякохме на Малдивите и потренирахме малко заедно. Може би това ни помогна да стигнем до финала."

     Със своите 36 г. и 173 дни Федерер е третият най-възрастен участник във финала на Australian Open. Рекордьор по този показател е местната легенда Кен Роузуол, който печели титлата през 1972 г. на 37 г. и 62 дни. Второто място държи неговият сънародник и съперник в онзи мач Мал Андерсън, който тогава е на 36 г. и 306 дни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha