Неделя, 13 Октомври 2024

Законът на Пеевски за КТБ сдружи ГЕРБ с ДПС

Публикация   18 Ян, 2018   /     akcent.bg   /     374

Депутатите одобриха проект срещу "вторичното разграбване" на банката, който гази конституцията. В част от законовите промени и мотивите на вносители ясно прозира казусът с оръжейния завод "Дунарит"

  ГЕРБ подкрепи на първо четене спорните промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС, с претенцията да борят "вторичното разграбване" на фалиралата КТБ. Проектът бе приет с 96 гласа "за", 10 "против" и 37 "въздържали се". Обединените патриоти не гласуваха, с изключение на трима, които се въздържаха. По-голямата част от депутатите от БСП също гласуваха "въздържал се", както и депутатите от "Воля". Междувременно синдиците на фалиралата банка продължават да разпродават активите й, за да съберат пари за покриване на задълженията към кредиторите. Усилията им засега водят до доста скромни резултати - на фона на милиардните дългове на КТБ през цялата минала година постъпленията са малко над 100 млн. лева.

   Вносители на законопроекта са Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Три години и половина след фалита на КТБ те решиха да спасяват остатъците от нея и сега предлагат да може да се анулират стари сделки, свързани с кредити, обезпечения, прихващания и цесии след рухването на банката през лятото на 2014 г. Мотивите на тримата от ДПС са, че това щяло да защити обществения интерес и да предотвратява евентуални бъдещи банкови фалити.

  Юристи и финансисти обаче вече коментираха, че проектозаконът съдържа текстове, които погазват конституцията и вместо да решат проблеми в банковия сектор, ще създадат правен хаос.

   Приетите на първо четене изменения в закона, които заемат само две странички, обявяват за недействителни всички прихващания и вземания, по които не са постъпили "съразмерими плащания". За недействителни се обявяват и разпорежданията на длъжниците на банката с акции и дялове на търговски дружества след поставянето й под специален надзор. Тези "разпоредби" противоречат на конституцията, която гласи, че не може да се правят закони със задна дата.

   Освен че обявява за недействителни почти всички разпореждания с активите на банката законопроектът постфактум обявява за нищожни и заличаванията на обезпечения, направени след поставянето на банката под специален надзор. Синдиците и Фондът за гарантиране на влоговете пък ще могат да предявяват пред съда искове за обявяване на недействителни сделки в рамките на 5-годишен срок от откриването на производство по банкова несъстоятелност.

  "Промените ще са ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците, ако спечелят делата, да възстановят заграбеното от КТБ", обяви от парламентарната трибуна един от авторите на проекта Йордан Цонев. Съвносителят Делян Пеевски не присъства на обсъждането. Всъщност и сега синдиците имат право да атакуват всяка сделка, която вреди на интересите на кредиторите, и да поискат съдът да я обяви за нищожна.

   Повечето независими наблюдатели коментират, че закъснялата законодателна активност от страна на ДПС е по-скоро продължение на войната за овладяване на остатъците от четвъртата по големина банка, която рухна след "развода" на някогашните бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев. И че основната цел е битката за апетитните остатъци от активите на фалиралата банка.

   В част от законовите промени и мотивите на вносители ясно прозира казусът с оръжейния завод "Дунарит", който стана заложник на множество цесии и в момента спорът за собствеността му се решава в съда.

   Проектът "Цонев- Пеевски" мина неочаквано лесно на първо четене - без сериозно обсъждане на текстовете. Само Румен Гечев от БСП припомни, че българският народ не бива да плаща "грабежите на разбойниците" и че който краде, трябва да носи отговорност. КТБ е криминален случай и законодателят не може да задължава всички български данъкоплатци да покриват "очевидни корупционни схеми в КТБ и други банки", заяви червеният депутат.

                    КАПКА ПО КАПКА

   Малко над 2.19 млн. лева са постъпили през декември от продажба на активи на КТБ и от вноски по кредити, показва месечният отчет на синдиците на фалиралата банка към Фонда за гарантиране на вземанията. Няма информация обаче каква част от тези постъпления са в резултат от проведените на 15 декември над 30 търга за продажба на кредитни експозиции, недвижими имоти, автомобили и вещи. В отчета е посочено само, че са изготвени протоколи от търговете, направени по програмата за осребряване на активите на банката, но липсват всякакви подробности за самите наддавания и какви средства са постъпили от тях. За 23 януари е обявен нов публичен търг за поредна порция вземания на КТБ.

  От декемврийския отчет на синдиците става ясно, че през последния месец на м.г. най-големи постъпления има от осребряване и вземания от ценни книжа - 1.484 млн. лв. От фирми длъжници по кредити са събрани 474 хил. лв., а от физически лица длъжници по кредити - 14 813 лв. От осребряване на дълготрайни материални и нематериални активи са събрани 4141 лв. Още 231 606 лв. са постъпили, класифицирани като "други".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още