Събота, 7 Септември 2024

Най-бързата кола в света ще вдига 484 км/ч!

Най-бързата кола в света ще вдига 484 км/ч!
Публикация   13 Ноемв, 2017   /     akcent.bg   /     469
  Американското ателие Hennessey показа на тунинг шоуто SEMA хиперколата с мощност 1600 коня Venom F5. Това е най-бързата кола в света с максималните 484 км/ч (301 мили/ч). Този венъм е изключителен още и с това, че за разлика от своите предшественици е направен от “нулата” и не използва шаси и други компоненти от други модели. Предишната кола на фирмата - Venom GT, преди година също постигна рекорд за максимална скорост - 435,3 км/ч.
  Hennessey Venom F5 е изцяло нова хиперкола, проектирана и построена от самото начало с една цел: да бъде най-бързата кола на земята, кълнат се от компанията.<br>От там решават да се откажат от шасито на Lotus и правят свое. Вместо него Venom F5 ляга върху тръбна конструкция от въглеродни влакна и карбон. Екстериорните панели също са изработени от карбон, а новият дизайн го прави много по-обтекаем от предходния модел. Коефициентът на аеродинамично съпротивление на американската суперкола е 0,33. При предишния Venom той е 0,44, а при Bugatti Chiron - 0,38.<br>Хиперколата със задно задвижване разчита на 7,4-литров бензинов двигател с двойно турбо V8, разработен специално за модела. Агрегатът е с мощност 1600 конски сили и 1762 Нм въртящ момент.
   Моторът работи заедно със 7-степенна роботозирана трансмисия с един съединител. Като опция ще бъде достъпен и вариант с ръчна скоростна кутия, но производителят предупреждава, че в този случай шофьорът ще трябва да се справя с пробуксуването и специалния тракшън контрол, работещ на основата на показанията на GPS данни до 225 км/ч. Това означава, че<br>при тази скорост при<br>смяна на предавките ще има превъртане<br>на гуми!<br>Оборудван със специален режим Vmax, F5 снижава задното си крило и затваря въздушните отвори над спойлера, за да оптимизира аеродинамичната ефективност. Това дава възможност на F5 да ускорява от място до 300 км/ч само за 10 секунди, а до 400 км/ч за под 20 сек.
  Ще бъдат произведени 24 екземпляра на стойност минимум 1,6 млн. долара всяка. Списъкът с опции за най-бързата кола в света е до 600 000 долара. Хиперколата ще се сглобява в завода в Тексас, като първите бройки ще са готови в началото на 2019 г. Потенциалните собственици ще трябва да получат одобрение лично от боса Джон Хенеси.Броени часове обаче след появата на американския хиперавтомобил на изложението от шведската компания Koenigsegg обявиха, че Agera RS е новият най-бърз сериен автомобил в света, който може да се движи по обществената пътна мрежа. Той постигна средна максимална скорост от 444,6 км/ч при два последователни пробега, каквото е изискването на Книгата на рекордите на Гинес. Постижението бе засечено на шосе до Лас Вегас, а зад волана бе Никлас Лиля, тестови пилот на Koenigsegg.
Agera RS разчита на битурбо 5-литров V8 двигател, генериращ 1360 к.с. и 1371 Nm въртящ момент.Тежащ само 1295 кг, Agera RS успява да ускори до 400 км/ч и да спре на място за само 36,44 секунди, което е с 5 и половина секунди по-бързо от Chiron.Предишната най-висока максимална скорост бе постигната през 2010 г. от Veyron Super Sport, който разви 431 км/ч.
  През октомври тази година Koenigsegg Agera RS записа рекордно упражнение в дисциплината ускорение от 0 до 400 км/ч и спиране на място. Шведският автомобил победи предишното най-добро постижение на Bugati Chiron с почти 5,5 секунди, като ускори до 400 и спря на място за 36,44 сек. Така рекордът на Chiron стоя по-малко от месец.
  През 2018 г. Bugatti ще се опита да си върне първото място, като първоначалните очаквания са, че Chiron би трябвало да успее да вдигне над 450 км/ч със стандартни серийни гуми. Със специални гуми се предполага, че моделът би могъл да достигне до границата от 300 мили/ч (483 км/ч). Следващата година новото творение на Джон Хенеси - Venom F5, трябва също така да докаже на практика, че ще успее да постигне скорост от 301 мили/ч, или 484 км/ч.
Тагове : кола , бързина ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha