Неделя, 13 Октомври 2024

Караниколов ще предложи промени за лицензите на оръжейните дружества

Караниколов ще предложи промени за лицензите на оръжейните дружества
Публикация   27 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     402

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще предложи промени в законодателството, които да позволят отнемане на лиценз за производство в оръжейните предприятия, когато има нарушения, а не за износа, както е в момента. Това обяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

  Заявката му е в отговор на въпрос защо се блокира износът на продукция в "Емко", при положение, че откритите нередности са свързани със съхранението й. Караниколов уточни, че ако е предприел по-рано тези промени, е щяло да излезе, че се правят, за да се навреди на "Емко".

 Министърът заключи, че се надява този проблем трайно да се реши на 6 октомври. Тогава се очаква на заседание междуведомственият съвет по отбранителна индустрия да вземе решение за връщане на лиценза на частното дружество. Караниколов коментира и че вместо работниците на предприятието да идват да протестрат, да бяха работили по отстраняването на нередностите в предприятието, заради които е отнет лицензът.

  По адрес на "Дунарит", за което Караниколов през август обяви, че държавата се стреми да придобие, посочи, че не държавата е лош стопанин, каквото е обичайното твърдение, а че в случая предприятието има калпави мениджъри. По думите му, офшорката, която се опитва да овладее предприятието - "Виафот" е собственост на бившия банкер Цветан Василев (така се говорело - бел. ред.), макар да уточни, че истинският собственик на офшорните компании никога не е сигурен. "Говори се, че е на Цветан Василев. Тази офшорка утре може да е на друг, но това никой не го притеснява. Притеснява се, че държавата може да влезе в едно дружество и то на пазарен принцип. Тоест публична продан на активи, на която всеки може да се яви. Това е притеснително за всички. Защо? Защото някой казва, че държавата е лош стопанин. Крайно време е на този някой някой да му каже, че не държавата е лош стопанин, а има калпави мениджъри, а някои са и по-калпави", обяви Караниколов в отговор на упреци от различни политици.

  В отговор на въпрос министърът коментира, че рейтингът му в обществото не е нисък (каквото показаха данни от проучване на „Алфа рисърч” заради казуса с "Емко" и "Дунарит", а защото хората не усещат все още подобряването на икономиката.

  Според Караниколов "Дунарит", който държавата се опита да национализира 12 г. след приватизацията, няма никакви проблеми и даже днес се очаква да получи плащане от държавния търговец "Кинтекс" за изнесена продукция.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha