Неделя, 13 Октомври 2024

`Монтюпе` отчита с 10 млн. лева по-слаби резултати за 2016 г.

`Монтюпе` отчита с 10 млн. лева по-слаби резултати за 2016 г.
Публикация   13 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     991

Затварянето на едно от халетата от екоинспекцията е свило производството в края на годината. За глобите компанията е признала провизия за общо 1 млн. лв.

   Производителят на алуминиеви компоненти за автомобилната промишленост "Монтюпе" е понижил леко производството и продажбите си през миналата година. В същото време печалбата се е свила с повече от една пета. Това става ясно от отчета на компанията за 2016 г. Затварянето на едно от халетата в русенския завод от екоинспекцията видимо се е отразило на обема на продукцията през последните два месеца, макар че заради силното производство преди това спадът за годината като цяло е малък. Прогнозите на дружеството обаче бяха за ръст на приходите и печалбата. От доклада на ръководството става ясно още, че един от проектите на компанията ще бъде пренасочен към друг завод на френския собственик Montupet.

                Под очакванията

    Производството до октомври е било средно по 1582 тона на месец, но през ноември и декември се е понижило до 990 тона. Така общият обем е бил малко под отчетения през 2015 г. Леко понижение има и в производствените обеми като брой части - общо 1 680 890 през миналата година. Компанията прави отливки и компоненти от алуминий за двигатели и ходова част на различни марки автомобили – Audi, BMW, Ford, Volvo и Renault.
Намалените обеми са и причината за спада в приходите на дружеството с 5.4% (виж таблицата). Очакванията на "Монтюпе" бяха през 2016 г. продажбите да нараснат с 8% и да достигнат около 240 млн. лв.

Финансови резултати (млн. лв.)

  

2015

2016

Промяна

Приходи

222.1

210

-5.4%

Печалба

48.6

38.5

-20.8%

Персонал

925

938

13

Източник: отчет на дружеството

   Доста по-голям (близо 21%) е спадът в нетната печалба на компанията въпреки прогнозата за 2% ръст през 2016 г. Освен понижените приходи върху крайния резултат по-значително влияние са оказали увеличените разходи за персонал (близо 3 млн. лв. повече), както и ръстът по перото "Други разходи за дейността", което включва и начислени глоби по административни актове. За глобите компанията е признала провизия за общо 1 млн. лв.

              Екоограничения

   През септември миналата година Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Русе наложи максималната имуществена санкция от 500 хил. лв. на компанията за нарушения на комплексното разрешително и я принуди да затвори вентилационните отвори в хале 3 на завода. От "Монтюпе" тогава не коментираха, но от Френско-българската търговска и индустриална камара посочиха, че компанията не е получила никакви данни от проверките и определиха решението като насилие срещу най-големия френски инвеститор в страната.

   Два месеца по-късно - през ноември, екоинспекторите направиха извънредна проверка и установиха, че на покрива на халето има отворени люкове, които не би трябвало да се използват. Тогава бяха пломбирани две инсталации за каруселно леене на алуминий, а халето беше запечатано. Във връзка с това нарушение на компанията беше наложена нова глоба от 300 хил. лв., която излезе преди два месеца.

   В началото на тази година "Монтюпе" внесе инвестиционно предложение за модернизация на вентилационната система и нови спомагателни дейности към предприятието. Предложението в момента е в процедура по преценяване необходимостта от изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда.

                 Инвестиции

   През миналата година компанията е инвестирала общо 17.5 млн. лв. в нови сгради и оборудване, но сумата е двойно по-малка от първоначалните прогнози. За 2017 и 2018 г. компанията планира няколко нови продукта, но не очаква те да окажат голямо влияние върху продажбите. От доклада на ръководството става ясно, че стартирането на производството на цилиндрова глава по проект на клиент се отменя за завода в Русе за тази и следващата година. "Този проект ще бъде осъществен в друг завод на групата на Montupet", пише там.

  Френската група държи пряко 100% от българското дружество, но крайният собственик е канадската Linamar, която преди година купи Montupet. С оборот от 6 млрд. долара за миналата година Linamar е вторият по големина производител на автомобилни части в Канада след Magna International, която също работи в България. Справка на сайта на Linamar показва, че подобни производствени мощности, които могат да поемат отменената в Русе поръчка, Montupet има във Франция, Испания, Великобритания, Индия и Мексико.

   Източник: Капитал



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha