Събота, 7 Септември 2024

Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра

Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра
Публикация   06 Авг, 2017   /     akcent.bg   /     621

  Американецът Джъстин Гатлин е новият световен шампион в бягането на 100 метра. 35-годишният състезател детронира големия фаворит Юсейн Болт, който пропусна възможността да стане първият човек в историята с четири световни титли в късия спринт.

  30-годишният ямаец, който обяви, че това ще е последното индивидуално състезание в легендарната му кариера, дори остана трети във финала. Пред него финишира и другият американец - лидерът в световната ранглиста за 2017 г. Крисчън Колман.

 

Болт остана едва трети и пропусна шанса да стане първият човек в историята с четири световни титли на 100 метра

© Reuters

Болт остана едва трети и пропусна шанса да стане първият човек в историята с четири световни титли на 100 метра

  Гатлин, който бягаше в осма пътека, стигна до победата с личен рекорд за сезона - 9.92 секунди. Oлимпийският шампион от Атина 2004 загърби постоянните освиркания на публиката, които го съпътстваха при всяка една от появите му на пистата в Лондон, и взе сладък реванш за загубите от Болт в последните години.

  Колман пробяга дистанцията за 9.94 секунди, а Болт беше с една стотна по-бавен, изравнявайки най-доброто си постижение за годината. След състезанието Гатлин се поклони пред величието на ямайския спринтьор, който му отвърна с поздравление за изстрадания триумф.

 

Гатлин се поклони пред величието на Болт, за когото това беше последно индивидуално състезание в кариерата

© Reuters

Гатлин се поклони пред величието на Болт, за когото това беше последно индивидуално състезание в кариерата

 

Гатлин, който през февруари навърши 35 години, спечели втора световна титла на 100 метра в кариерата си след златото в Хелзинки през 2005 г. Нито един атлет не се е връщал на световния връх в късия спирнт след толкова дълго прекъсване. Той е и най-възрастният световен шампион в историята на дисциплината.

  Американският ветеран вече има три титли от световни първенства заедно със златото на 200 метра в Хелзинки. Общо отличията му от шампионати на планетата вече наброяват седем. Четири от тях са на 100 метра, което му отрежда четвърто място във вечната класация в дисциплината.

 

Прегръдка между двамата големи шампиони

© Reuters

  Прегръдка между двамата големи шампиони

  Болт спечели своя 14-и медал от световни първенства (11 златни, два сребърни и един бронзов), което е абсолютен рекорд за мъжката лека атлетика.

  Той се изравни на върха във вечната ранглиста със сънародничката си Мерлин Оти, която също има 14 отличия от шампионати на планетата (три златни, четири сребърни и седем бронзови).

  Легендарният ямайски спринтьор може да излезе еднолично на първото място в класацията, ако завоюва медал в последното си състезание - щафетата на 4х100 метра на 12 август.

   В същото време южноафриканецът Луво Маньонга спечели световната титла в скока на дължина. В много драматичен финал сребърният медалист от Рио 2016 стигна до първата голяма титла в своята кариера.

  27-годишният състезател завоюва златото с най-добър скок от 8.48 метра, които постигна при втория си опит. Американецът Джариън Лоусън се доближи до титлата с последния си скок, но в крайна сметка остана втори с 8.44 метра.

  Русвал Самаай допълни триумфа на Южна Африка с бронзов медал след най-добър опит от 8.32 метра. За всеки един от трима медалисти това е първо отличие от световно първенство в кариерата.

 

Луво Маньонга е новият световен шампион в скока на дължина

© Reuters

Луво Маньонга е новият световен шампион в скока на дължина

  Тази вече бяха раздадени още два комплекта медали. Андриус Гуджиус от Литва стана световен шампион в мятането на диск с личен рекорд от 69.21 метра. Само 2 см по-малко постигна шведът Даниел Стал, а бронзът отиде при американеца Мейсън Финли (68.03 м).

   Олимпийската шампионка и световна рекордьорка на 10 000 метра Алмаз Аяна прибави и световната титла в дисциплината. 25-годишната етиопка грабна втори златен медал от шампионати на планетата след триумфа на 5000 метра в Пекин през 2015 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha