Публикация 13 Юли, 2017 / akcent.bg / 813
Подозирали ли сте, че по света има учени, които се занимават с... "алкохолна археология"?
Точно такъв е д-р Патрик Макгавърн, чиято нова книга разкрива по увлекателен начин как и с какво са се напивали нашите предци и ролята на опиянението при появата на речта, изкуството и религията, пише британския "Дейли мейл".
В изданието "Древните напитки: Преоткрити и пресъздадени", специалистът по "алкохолна археология" ни връща към палеолита. Именно тогава според неговите изследвания е станало първото напиване.
Нещо повече – Макгавърн изразява тезата, че хората са се ориентирали към земеделието не заради зърнените култури като храна, а за да се напиват с тях, когато ферментират.
Анализирайки остатъците в съдържанието на древни глинени съдове, американският специалист е успял да възстанови някои стародавни „бири“ и „вина“, които са били изгубени за историята.
Една от пресъздадените от него напитки се нарича "Докосването на Мидас" и е била открита в погребение в Турция, датиращо от 700 години преди Христа.
Макгавърн изтъква,че алкохолът е играл важна роля в общуването на нашите най-древни предци, тъй като е променял поведението им, свалял е задръжките им и ги е водел към преживявания с променено съзнание. Така се е развила речта, изкуството, музиката, религията. Според неговата теория нарасналите нужди от зърнени култури за направата на бира е предизвикала уседналостта при хората.
Задачата на "алкохолните археолози" е доста тежка, тъй като спиртните напитки лесно се изпаряват с времето. Засега най-древните следи от алкохолна напитка, открита в съд, датират отпреди 9000 години, отбелязва БТА.
Подозирали ли сте, че по света има учени, които се занимават с... "алкохолна археология"?
Точно такъв е д-р Патрик Макгавърн, чиято нова книга разкрива по увлекателен начин как и с какво са се напивали нашите предци и ролята на опиянението при появата на речта, изкуството и религията, пише британския "Дейли мейл".
В изданието "Древните напитки: Преоткрити и пресъздадени", специалистът по "алкохолна археология" ни връща към палеолита. Именно тогава според неговите изследвания е станало първото напиване.
Нещо повече – Макгавърн изразява тезата, че хората са се ориентирали към земеделието не заради зърнените култури като храна, а за да се напиват с тях, когато ферментират.
Анализирайки остатъците в съдържанието на древни глинени съдове, американският специалист е успял да възстанови някои стародавни „бири“ и „вина“, които са били изгубени за историята.
Една от пресъздадените от него напитки се нарича "Докосването на Мидас" и е била открита в погребение в Турция, датиращо от 700 години преди Христа.
Макгавърн изтъква,че алкохолът е играл важна роля в общуването на нашите най-древни предци, тъй като е променял поведението им, свалял е задръжките им и ги е водел към преживявания с променено съзнание. Така се е развила речта, изкуството, музиката, религията. Според неговата теория нарасналите нужди от зърнени култури за направата на бира е предизвикала уседналостта при хората.
Задачата на "алкохолните археолози" е доста тежка, тъй като спиртните напитки лесно се изпаряват с времето. Засега най-древните следи от алкохолна напитка, открита в съд, датират отпреди 9000 години, отбелязва БТА.
Прочети още на:
http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/07/12/kak-sa-se-napivali-drevnite-shte-ni-kaje-alkoholen-arheolog.347105
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай