Понеделник, 16 Септември 2024

Волейболистите обърнаха от 0:2 до 3:2 Русия за първата си победа в Световната лига

Волейболистите обърнаха от 0:2 до 3:2 Русия за първата си победа в Световната лига
Публикация   05 Юни, 2017   /     akcent.bg   /     488

   България взе първа победа в Световната лига по волейбол след драматичен успех с 3:2 (21:25, 15:25, 25:22, 27:25, 15:13) срещу домакина Русия. Воденият от Пламен Константинов състав изоставаше с 0:2 гейма в Казан, но успя да се вдигне и направи обрат.

Руснаците играха много силно на блок и имаха предимство в атаката. В хода на мача българският отбор съумя да подобри представянето си и със силен сервис във важните моменти постигна положителния резултат.

  Следващата седмица националите приемат във Варна световния шампион Полша, Канада и олимпийския първенец Бразилия.

  Селекционерът Константинов направи две промени в титулярния състав от мача с Аржентина /2:3/. Разпределителят Георги Братоев започна вместо Георги Сеганов, а при центровете Теодор Тодоров замени Виктор Йосифов.

  Първият гейм започна с поредица от грешки на българския отбор. Николай Пенчев и Цветан Соколов няколко пъти бяха хванати на блокада от руснаците. Домакините се оттеглиха при първата техническа пауза с аванс 8:2. В един момент разликата се увеличи до седем точки, но второто техническо прекъсване вече беше само три в полза на Русия.

  До края на първия гейм домакините не допуснаха изненада и с уверена игра успяха да го затворят с 25:21.

  Във втората част руснаците поведоха рано и започнаха постоянно да увеличават аванса си. Както и в предните мачове, сервисът на българския отбор не потръгна, но този път и блокадата не работеше. Втората техническа пауза дойде при шест точки преднина за руския отбор.

 Константинов се опита да промени нещо с пускането от пейката на Розалин Пенчев и Георги Сеганов, но и това не сработи. Той извади Цветан Соколов от полето, тъй като диагоналът имаше колебания. Волейболистите на Сергей Шляпников стояха по-стабилно във всеки елемент, а блокадата не остави никакви шансове на българската атака. В средата на втората част Соколов беше с едва две успешни атаки. "Сборная" продължи да играе по-съсредоточено и спечели втория гейм с 25:15.

   В третия гейм руснаците отново започнаха по-активно и поведоха с три точки. След втората техническа пауза при 16:14 обаче българският тим се активизира. С влизането на капитана Виктор Йосифов играта на блокада се подобри и позволи на българския отбор да поддържа минимална разлика от домакините.

 В края на гейма сервисът най-накрая заработи и това даде резултат. Първо Тодор Скримов, а после и Николай Николов затрудниха много руснаците и България успя да поведе за първи път в мача. Това окрили състава и той затвори частта – 25:22.

  Това даде увереност на българския отбор, който започна много мотивирано четвъртата част. Волейболистите рискуваха при начален удар, а от своя страна руснаците натрупаха грешки. Постепенно разликата се увеличаваше и при втората техническа пауза България поведе с 16:11.

 Българският тим не се пречупи във важните моменти и успя да вкара мача в тайбрек след 27:25.

 В решителната част от мача резултатът вървеше точка за точка до 12:12, когато България поведе с 14:12. От втория опит състава спечели първата си победа.

След първата състезателна седмица България е на деветото място в Първа група на Световната лига с три точки.

Тагове : волейбол ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha