Неделя, 20 Октомври 2024

Инсектен дерматит и други болести, причинени от насекоми

Инсектен дерматит и други болести, причинени от насекоми
Публикация   30 Май, 2017   /     akcent.bg   /     3842

  Под инсектен дерматит (на латински Dermatitis ab insectibus) се разбира увреждане на кожата с възпаление, причинено от насекоми, независимо   дали се касае за ухапване, ужилване или само полазване от тях. При това, макар и рядко, насекомите могат да причинят не само увреждане на кожата (дерматит), но и много по-сериозни болести. Нека сравним например малката сърбяща подутина от комар и анафилактичен шок след ужилване от пчела (за щастие рядко). Друго сравнение (за късни последици) – невинно ухапване от мравка и развиване на лаймска болест след ухапване от кърлеж.

  Резултатът от ухапване/ужилване може да бъде индивидуално различен – в зависимост както от индивидуалната реактивност на засегнатия човек, така и от отделените и вкарани в кожата вещества от насекомото – слюнка, ензими, токсини, дори микроорганизми, които по-късно причиняват по-тежките болести.

  Най-често като резултат се получава локално (местно) зачервяване с неголеми размери, повечето пъти с лека подутина, често с хлътнала “точица” където е убоденото място, много често съпроводени със сърбеж или слаба болезненост. Тези симптоми могат да изчезнат за часове, но могат да останат и няколко дни, дори седмици. По-рядко, особено след ужилване, подуването може да засегне по-голяма площ (например да отече целият крайник, вместо само ужиленият пръст). Още по-рядко, особено след ухапване от кърлеж, може да се развие инфекция на кожата. При това, инфекцията не е само кожна, а може да засегне важни органи като стави, мускули, кръвта, дори мозъка (напр. лаймска болест, малария, туларемия, кърлежов енцефалит). По-коварното е, че в изброените, а и в по-обикновени случаи има скрит период, т.е. забавяне в появяването на резултата от ухапването.

  От друга страна, при хора склонни към алергични прояви, след въздействие на насекоми (ужилване, ухапване, дори полазване) може да се получи различно тежка алергична реакция – от незначителен местен ефект до анафилактичен шок с всичките му евентуални последствия. Ефектът зависи както от степента на чувствителност на човека, така и от вида на вкараните от насекомите вещества, от броя на ужилванията и пр. Анафилактичният шок се изразява в задух, гадене, рязко спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание. Необходима е изключително бърза лекарска намеса, за да не бъдат последиците фатални. 

  Впрочем, и в неалергичните случаи е необходима консултация и преглед при лекар-дерматолог, особено при инвазия на кърлеж. Да не се правят опити за некомпетентно отстраняване на забития кърлеж, а да се извърши това от специалист, със съответната профилактика срещу преносимите болести. Потърсете лекарска помощ  и ако ефектът от ухапването на кое да е насекомо не премине за едно денонощие или ако ухапванията са множествени.

  Ето и няколко по-общи, но и по-достъпни съвета за избягване на последствия от насекоми: 

  1. Не лягайте, не сядайте, не ходете боси в затревени площи 
  2. При излет и пр. употребявайте репеленти за отблъскване на насекомите
  3. След прибирането у дома се съблечете и внимателно огледайте тялото си за евентуално наличие на кърлеж или следи от инсектно увреждане и изпирайте всички дрехи, с които сте сядали на открито в полето или планината
  4. Хората, които са алергични към насекоми и др. винаги да разполагат със съответните медикаменти (по препоръка на лекар)
  5. Не подценявайте опасностите и при съмнение по-добре потърсете медицинска помощ без нужда, отколкото да пропуснете сериозна ситуация.

 

 

                                           



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още