Неделя, 13 Октомври 2024

Властта вдъхнови патриотите за нови данъци и мащабни реформи

Властта вдъхнови патриотите за нови данъци и мащабни реформи
Публикация   13 Май, 2017   /     akcent.bg   /     383

Вицепремиерът Валери Симеонов начерта радикални идеи за мандата на кабинета

        Мащабни реформи в икономиката и социалната сфера начерта вицепремиерът Валери Симеонов. Той тръгна от въвеждането на патентен данък за така наречените апарт-хотели и стигна до привличането на чужди експерти по ТЕЛК и доброволно ограничаване на раждаемостта в гетата. Подобни намерения не бяха записани в коалиционното споразумение за управлението, но са обявявани от години идеи на патриотите. Засега не е ясно доколко изказаните намерения се подкрепят и от ГЕРБ, тъй като вчера нито един от тях не пожела да коментира идеите на коалиционния си партньор в управлението.

    Натовареният с икономическата и демографската политика вицепремиер вече има няколко идеи за запушване на пробойни в бюджета. Той настоява собствениците на апарт-хотели в България да бъдат обложени с патентен данък. Според него тази дейност е изцяло в сивия сектор. Около 500 000 са апартаментите в курортите, чиито собственици - физически лица, въртят туристически бизнес, без да плащат нито лев данък, посочи вицепремиерът пред БНТ. Според него голяма част от тях са чужденци, предимно руснаци, които закупували по няколко апартамента и дори цели апарт-комплекси и всяко лято настанявали туристи в своите имоти у нас.

     Симеонов, който сам притежава хотел в Малко Търново, посочи, че вече е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов и новия данъчен шеф Галя Димитрова, и ще настоява още този сезон ваканционните имоти да бъдат обложени. По правило промяна на данъчното законодателство не се допуска в хода на бюджетната година.

     В момента с патентен данък по Закона за местните данъци и такси се облагат местата за настаняване с 1 и 2 звезди с не повече от 20 стаи. Размерът на налога се определя за стая според местонахождението на обекта и варира от 25 до 250 лв. В същото време Законът за задълженията и договорите дава опция собствениците да отдават под наем, без да се регистрират като търговци и да категоризират стаите си, както и без да плащат патент. Те просто трябва да подпишат договор за наем и да издават квитанция за получената сума. Тези суми се декларират като доход от наем с данъчната декларация.

     Засега не е ясно при какви условия би могъл да се въведе патентът за чуждестранните собственици на ваканционни имоти, които не живеят в страната ни, но плащат данък и такса смет за собствеността си. Не се споменава и как ще бъдат обложени примерно собствениците на ваканционни имоти от Русия, които получават плащания в своята страна. България има с Русия споразумение за избягване на двойното данъчно облагане.

     Мярката обаче се подкрепя от хотелиерите. "Мнението на целия бранш е, че трябва да има правила за всички, които искат да печелят от туризъм", заяви пред "Сега" Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според хотелиерите патентът е най-подходящият вариант, защото трудно се контролират собственици на отделни апартаменти, а и не се налага те да водят счетоводство.

   Симеонов, в чийто ресор като вицепремиер е и туризмът, обяви още, че е подготвил "шоу" следващата седмица, когато ще бъдат премахнати павилионите край плажната ивица в Слънчев бряг. Той нарече уродливо явление преместваемите обекти по Черноморието, които са превърнали курортите ни в "чаршаф пазари" и саботират привличането на по-платежоспособни туристи. Симеонов призова кметовете от черноморските общини да си свършат работата и да премахнат обектите, които са в нарушение. "Общинската администрация да не робува на нечии интереси и да не се притеснява, че бараките били на Баджо, Маджо, Маргините и всякакви такива знакови имена", заяви Симеонов. Нещо повече, той посочи, че е публично известен фактът, че групировки държат големите плажове у нас. Според него те са ги превърнали в касички, защото печелят без никакви инвестиции и със сериозни нарушения на изискванията за отваряне на заведения. "Включително се спряга и ВИС, която повечето хора си мислят, че вече я няма. Не е така, нейните представители ги има, държат се", коментира още Симеонов. Той определи Бургас като най-престъпния град в България. Симеонов ще препоръча на министъра на туризма Николина Ангелкова да промени изцяло нормативната уредба за отдаване на плажовете на концесия. "В качеството си на заместник министър-председател, отговарящ за туризма, ще бъда безкомпромисен по отношение на законите и правилата и въобще не ме интересува кой откъде идва и на кого е приятел", заяви Симеонов.

Източник: Сега



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha