Вторник, 24 Декември 2024

Преяждане по празниците – може, но с добра храна

Преяждане по празниците – може, но с добра храна
Публикация   25 Дек, 2016   /     akcent.bg   /     568

Диетологът Огнян Симеонов пред Puls.bg

  Диетологът Огнян Симеонов e завършил е Националната спортна академия в София. След това учи диетология в "Хорокопи университет" в Атина.
У нас и по света името му е познато с нестандартния метод за отслабване чрез обилно хранене минимум по 4-5 пъти на ден. Занимава се и с енергийна медицина.

   Вреди ли ни обилното хранене по време на коледните и новогодишните празници и как да влезем във форма след тях - потърсихме отговорите от него.

   Г-н Симеонов, кои са храните, с които не трябва да прекаляваме по празниците?

   Няма храни, с които ние да не можем да прекалим. Можем да прекалим с всяка храна, стига да е качествена. С всичко, което е пакетирано и модифицирано, трябва да се внимава и да четем етикетите. Пример за това са саламите, надениците и подобен тип продукти, а тях можем да заменим с готови филета и хубаво месо. Така че, ако искаме да преяждаме, можем да го направим, но трябва да е по правилния начин. Добре е да имаме закуска, обяд и вечеря, като едно хранене може да надхвърля дори 1 кг. храна, но ако то е балансирано, то не ни се отразява и не качваме килограми.

   Споменахте колбасите. С какво те са вредни за нас и особено по време на зимните празници, когато те са неделима част от празничната трапеза на българина?

   Пак казвам, че правилното разчитане на етикетите е много важно, когато купуваме такива продукти. Дозата прави отровата, защото ако производителят казва, че едно нещо не е толкова вредно, но ние го консумираме ежедневно, то се натрупва в организма ни и вече може да ни създаде проблеми.

Добре е, когато си купуваме кайма например да избираме сами месото, от което да ни смелят каймата, а не да купуваме готова. Така си гарантираме качество и макар цената да е една идея по-висока, си даваме комфорта на истинската храна.

Как обаче след такива дълги пости, да преминем по-безпроблемно към празничното хранене?

Обикновено, когато дълго време сме постили, е най-добре да включим месото и животинските продукти постепенно, в рамките на една седмица. Не да изядем първия ден три яйца, а да изядем половин и същото важи за месото. Можем да ги разделяме на малки порции по няколко пъти през деня.

    До какво може да доведе едно неправилно преминаване към нормалния режим на хранене, ако се нахвърлим веднага на месото и животинските продукти?

   Можем да получим едно неразположение и да се позадръсти „мелничката” на организма ни. Това може да доведе до болка или напрежение в областта на слънчевия сплит. Добре е да се знае, че не трябва да сме силно привлечени от малката на обем храна, но с много калории, за сметка на по-голямото количество, но от истинска и качествена храна. Това е и една от най-честите причини за пълнеене.

Диетологът Огнян Симеонов e завършил е Националната спортна академия в София. След това учи диетология в "Хорокопи университет" в Атина.
У нас и по света името му е познато с нестандартния метод за отслабване чрез обилно хранене минимум по 4-5 пъти на ден. Занимава се и с енергийна медицина.

Вреди ли ни обилното хранене по време на коледните и новогодишните празници и как да влезем във форма след тях - потърсихме отговорите от него.

Г-н Симеонов, кои са храните, с които не трябва да прекаляваме по празниците?

Няма храни, с които ние да не можем да прекалим. Можем да прекалим с всяка храна, стига да е качествена. С всичко, което е пакетирано и модифицирано, трябва да се внимава и да четем етикетите. Пример за това са саламите, надениците и подобен тип продукти, а тях можем да заменим с готови филета и хубаво месо. Така че, ако искаме да преяждаме, можем да го направим, но трябва да е по правилния начин. Добре е да имаме закуска, обяд и вечеря, като едно хранене може да надхвърля дори 1 кг. храна, но ако то е балансирано, то не ни се отразява и не качваме килограми.

Споменахте колбасите. С какво те са вредни за нас и особено по време на зимните празници, когато те са неделима част от празничната трапеза на българина?

Пак казвам, че правилното разчитане на етикетите е много важно, когато купуваме такива продукти. Дозата прави отровата, защото ако производителят казва, че едно нещо не е толкова вредно, но ние го консумираме ежедневно, то се натрупва в организма ни и вече може да ни създаде проблеми.

Добре е, когато си купуваме кайма например да избираме сами месото, от което да ни смелят каймата, а не да купуваме готова. Така си гарантираме качество и макар цената да е една идея по-висока, си даваме комфорта на истинската храна.

Как обаче след такива дълги пости, да преминем по-безпроблемно към празничното хранене?

Обикновено, когато дълго време сме постили, е най-добре да включим месото и животинските продукти постепенно, в рамките на една седмица. Не да изядем първия ден три яйца, а да изядем половин и същото важи за месото. Можем да ги разделяме на малки порции по няколко пъти през деня.

До какво може да доведе едно неправилно преминаване към нормалния режим на хранене, ако се нахвърлим веднага на месото и животинските продукти?

Можем да получим едно неразположение и да се позадръсти „мелничката” на организма ни. Това може да доведе до болка или напрежение в областта на слънчевия сплит. Добре е да се знае, че не трябва да сме силно привлечени от малката на обем храна, но с много калории, за сметка на по-голямото количество, но от истинска и качествена храна. Това е и една от най-честите причини за пълнеене.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/index/2016/12/24/preiajdane-po-praznicite-moje-no-s-dobra-hrana.326604
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha