Сценариите минават през компромис, но зависи какво ще реши Борисов

Сценариите минават през компромис, но зависи какво ще реши Борисов
Публикация   08:50     29 Ноемв, 2016 /      Тихомир Безлов   /     613

Ситуацията напомня 2013 г., когато той се опита да стабилизира електоралната си база, като излезе в опозиция

   Вариантите за развитие на политическата ситуация в момента, струва ми се, минават през някакъв компромис. Възможно е да бъде договорено някакъв тип експертно правителство. За да се стигне дотам обаче, това така или иначе трябва да мине през съгласието на Бойко Борисов, за да подкрепи ГЕРБ каквото и да е.
 
  От Патриотичния фронт впрочем, които са готови да вземат мандат за кабинет в този парламент, направиха голяма грешка - ако искаш да правиш експертно правителство, трябва Бойко Борисов да е министър-председател, иначе няма как да се случи. А те правят точно обратното. Някои казват - не може главата без тялото. Аз бих добавил - не може и без главата Бойко Борисов обаче явно има планове да отиде на избори, за да спре ерозирането на електоралната подкрепа.
 
   Тук ситуацията напомня 2013 година, когато той се опита да стабилизира електоралната си база, като излезе в опозиция. Не може да правим планове за развитие на ситуацията у нас, без да огледаме външния контекст. Нас ни интересува най-вече Турция. Ако Ердоган не направи нещо драстично, положението с мигрантския поток е без промяна и това се вижда от факта, че влизащите от Балканите към Германия са 1000 месечно.
 
  Ангела Меркел сякаш се стабилизира политически. Неконтролираната ситуация е в Италия, защото там продължават да влизат мигранти, макар и в рамките на броя на влизащите и през миналата година.
 
  Откъм САЩ също не се очакват изненади - след избирането на Доналд Тръмп за президент нищо не дава основание за подхранване на илюзиите за “руска пролет”.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha