Вторник, 30 Април 2024

`Цачева е стабилна, Радев - почтен и смислен, Марешки = Бареков`

`Цачева е стабилна, Радев - почтен и смислен, Марешки = Бареков`
Публикация   22:54     09 Ноемв, 2016 /     akcent.bg   /     682

Даниел Вълчев от ДБГ твърди, че Реформаторският блок не е изчерпан

   Резултатът на Трайчо Трайков можеше и да е по-добър, но за това сме си виновни ние в Реформаторския блок. Защото виждате какви сигнали даваме - не може да се разберем кое е ляво, кое е дясно. Ние аптеки и бензиностанции нямаме, гласуващите за нас хора са сериозни. Това заяви проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" (ДБГ) в коментар за изборните резултати по БНТ.

   Преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" определи кандидат президента на ГЕРБ Цецка Цачева като "много стабилен човек, подценен в българската политика, с много добри възможности", но ГЕРБ не са успели да разкрият потенциала й.

"Най-голямата грешка, която направиха колегите от ГЕРБ е, че те за пореден път показаха, че има липса на предвидимост в техните решения. Когато изваждаш някой, който ще оглави нацията, не може да го направиш в 12 без 5. Много неща не знаят хората за г-жа Цачева. Трябваше да я извадят една година по-рано, да кажат това е нашият кандидат", каза Вълчев.

По думите му подкрепеният от БСП генерал Румен Радев е почтен човек и смислен мъж. Даниел Вълчев не вижда апокалиптични картини, ако Радев стане президент. Не мисля, че България ще излезе от НАТО, нито г-н Путин ще хване самолета и ще дойде тук, добави той.

   Представителят на ДБГ разви тезата, че добрият резултат на Веселин Марешки (независим) се дължи основно на популизма.

"Популизмът винаги почива върху едно и също нещо - ние сме народът, онези са елитът. Дайте да вземем сопата, да свалим елита и да раздадем благата на народа. От времето на Наполеон е така, Хитлер е правил същото, болшевиките и те. Това е вотът на г-н Бареков, той казваше същото – какви справедливости щял да раздава и т.н. Къде е той сега – в любимия бял Брюксел. За съжаление, тези неща се повтарят в българския политически живот", бяха думите му.

Вълчев коментира и добрия резултат на Красимир Каракачанов, номинацията на "Обединените патриоти":

"Това, което става на нашите граници, безпокои хората. Каракачанов най-много говори по този въпрос. И основателно - това е нещо много сериозно. Всъщност, една съседна на нас държава - Турция, за първи път от Освобождението насам има възможност директно да влияе върху политическите процеси в България. Отваря границите и падат правителства, стават чудесии у нас. Не е шега работа и много отговорно трябва да се отнасяме към това".

Зад доброто представяне на патриотите има и народопсихология. Вълчев разказа вица, че на българската маса, като се разлее ракия вечерно време, разлятото винаги заема формата на Санстефанска България.

Юристът е на мнение, че Реформаторският блок в никакъв случай не е изчерпан. Според него бъдещето на съюза е следното – първо, да се реши много ясно в какъв състав ще се върви напред. Ако някой постоянно не харесва този "влак", да слезе на следващата гара и да вземе друг "влак". На второ място – ако реформаторите някъде са сгрешили в политическото си поведение - примерно, че не е трябвало да бъдат с Борисов, а с Първанов - трябвало да се проведат дискусии.

   За заявката на Радан Кънев, че ДСБ ще излезе от Реформаторския блок, за да започне "изграждане на смела алтернатива на днешното корумпирано управление", Вълчев бе лаконичен: "Да му е честит новият проект на Бай Радан". И отново използва метафора: "Който не му харесва РБ, слиза на спирката, взема автобус №6, даже става шофьор, стига да има книжка и не употребява вещества."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha