Понеделник, 29 Април 2024

Кое е повече? 22+6+15+11 или 26+3+2+7

Кое е повече? 22+6+15+11 или 26+3+2+7
Публикация   07:14     08 Ноемв, 2016 /     24 часа   /     1107

Кой кого ще подкрепи на балотажа и каква се очертава сметката. Цачева получава по-голяма декларирана победа за втори тур, а Радев по-сигурна.

Зад кандидатката на ГЕРБ са избиратели на Трайчо Трайков - около 6 процента, на Марешки - около 11 % и на Красимир Каракачанов- около 15 %.
 
  Зад Радев са левите - Калфин - с 3%, Татяна Дончева - с 2% и Орешарски - 7%. Това прави Цачева по-избираема.
 
  Но, въпросът е доколко кандидатите могат да контролират избирателите си. Най-много могат да го правят ДПС, така че техните 7 са най-сигурни, сравнително твърди са и гласовете на левите избиратели зад Калфин и Дончева, които са генетично свързани с БСП.
 
   Тоест 39% са твърди. По-аморфни са избирателите на патриотите, които макар и да запазват коалиционна дисциплина са силно проруски и не е ясно дали няма да изберат Радев. Избирателите на Марешки по принцип са крайно леви - те гласуват за него заради евтиния бензин и лекарства. Сравнително твърди са реформаторите зад Трайков.
 
  Цачева може да разчита и на около 8%, които биха гласували за нея сама и само да няма проруски президент. Това са и избиратели на ГЕРБ, които не си направиха труда да излязат на избори на първия тур. Ген. Румен Радев водеше с над 5% пред парламентарната шефка, но по-късно разликата се стопи. Тоест твърдите ядра зад двамата се очертават в съотношение 39:39. Въпросът е кой може да мобилизира повече. Тук отговорът е Цецка Цачева, която изкара около 60% от избирателите на ГЕРБ. Дали обаче ще успее да ги мобилизира на втори тур зависи и от отношението на другите играчи. Красимир Каракачанов е видимо доволен от представянето си - трети след основните претенденти на ГЕРБ и БСП. Призив за гласуване по съвест. Това се очаква да бъде решението на повечето от партиите за балотажа, показа бърз сондаж в централите на основните политически формации веднага след края на изборния ден в неделя. Ивайло Калфин излиза от избирателната секция с жена си Цветанка. Засега решаваща се очертава подкрепата на коалицията “Обединени патриоти”, чийто кандидат Красимир Каракачанов е трети.
 
   Нито самият лидер на ВМРО, нито партньорите му Волен Сидеров и Валери Симеонов обаче бързат да обявят предпочитания за балотажа. По неофициални данни 3-те формации ще гласуват шарено. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, твърдо на антируски позиции, в никакъв случай няма да призове хората си за гласуват за ген. Радев. “Много е рано да се каже дали ще подкрепим някого”, коментира той снощи. Напълно е възможно обаче генералът на БСП да получи гласове от “Атака”.
 
   Трайчо Трайков отиде до урните заедно със съпругата си. Категорично няма да търсим подкрепата на ДПС - както нашият лидер каза, това означава после да управляваме с тях. Така регионалният министър Лиляна Павлова пресечиот името на ГЕРБ възможността да се търси ресурс за победа на Цецка Цачева на балотажа от 7-те процента, които Орешарски събра с помощта на ДПС. Бойко Борисов отиде на църква преди да гласува вчера
 
  Самият Каракачанов пък най-вероятно ще призове електората си да гласува по съвест. Предполага се, че заради пресния спомен от общото управление на БСП с ДПС воеводите трудно ще дадат рамо на левия кандидат. Още повече, че партията се води вдясно, въпреки че иска падане на санкциите срещу Русия. Но това не означава категорична и явна подкрепа за Цецка Цачева и ГЕРБ, коментираха от централата. ДПС и Орешарски не заявиха официално подкрепа за Радев или Цачева за балотажа.
 
  От ДСБ обаче още преди официалния край на изборния ден излязоха с декларация, че не могат да подкрепят нито един от 2-мата.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha