Груби нарушения и измами на държавната болница в Русе

Груби нарушения и измами на държавната болница в Русе
Публикация   31 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     1933

Лечебното заведение оспорва санкцията в Административния съд в Русе, който, въпреки констатациите на проверяващия орган, я отмени

   Само за месец болницата източила 14 000 лв. oт здравната каса. Лекар от отделението по физиотерапия разписвал документи на болните докато е в чужбина. Директорът на Здравната каса: „Всичко това е обществено значимо, заплашва живота на пациентите! Спираме да плащаме!“

    Груби нарушения, застрашаващи живота и здравето на пациентите, е допуснала държавната болница в Русе, констатираха поредица от проверки на Регионалната здравноосигурителна каса в крайдунавския град. Става дума за отделението по физиотерапия, което е извършвало лечение на пациенти, без да е присъствал единствения лекар, работещ там. 

   Случаят дори прерасна в съдебна сага, тъй като, заради нарушенията в отделението по физиотерапия, Здравната каса наложи на болницата санкция „частично прекратяване на договора“. Лечебното заведение обаче оспорва санкцията в Административния съд в Русе, който, въпреки констатациите на проверяващия орган, я отмени.

 Нещо повече- магистратите определят решението на РЗОК като незаконосъобразно!

Екип на "Таймс БГ" научи за случая от решението на Административния съд в Русе, което е достъпно на Интернет страницата на съда. Потърсихме за коментар и двете страни по делото.

„При наша рутинна проверка се установи, че не можем да открием лекаря, който трябва да бъде в отделението. Той е единственият в момента там и без него не могат да се лекуват пациенти, защото няма друг компетентен с такава квалификация медик“, обясни за „Таймс БГ“ директорът на РЗОК в Русе Калоян Копчев.

Той посочи, че проверката се задълбочила, след като 2-3 дни проверяващите не могли да открият съответното медицинско лице в отделението. Накрая е установено, че физиотерапевтът въобще не е в България!

„За този период обаче от МБАЛ - Русе са отчели клинични пътеки с подписа на тази лекарка - едва ли не е лекувала пациентите, което няма как да стане. Ние сме доказали, че тази дейност не е извършена. Доказали сме, че е отсъствала поне за 3-дневен период, като през това време с нейните подписи са отчетени 36 клинични пътеки за около 14 хиляди лева“, коментира Калоян Копчев.

Директорът на Здравната каса е категоричен, че действията на болничното ръководство са преднамерени, тъй като проверяващите се натъкнали на празни направления за хоспитализация, подписани от отсъстваща лекарка. Категоричен е обаче, че подобни действия не само са незаконни, а и опасни за здравето на пациентите.

„Всичко това е обществено значимо, защото заплашва живота на пациентите. Не може всеки човек, облечен с бяла престилка, да лекува когото и да е.“

Ето защо РЗОК в Русе е предприела съответната санкция.

„При отчитане на нерегламентирана дейности, касата прекратява договора по съответните клинични пътеки. Ние го направихме, а МБАЛ обжалва пред съда. Не знам защо при такива безспорни доказателства искат да кажат на черното бяло! Съответно сме сезирали и прокуратурата за това деяние, защото това са медицински документи, подписани от лице, което не е в България, а на нас са осчетоводени дейности, които не са извършени“, каза още Копчев.

Касата е издала и разпореждане за предварително изпълнение на дейностите на физиотерапевтичното отделение. „С думи прости - спирам да плащам! Това също беше обжалвано и Административният съд отмени това мое разпореждане. Аз обжалвам пред Върховния административен съд и чакам решението“, поясни директорът на РЗОК.

По неговите думи, е абсурдно нормативната уредба да не позволява на касата да прекратява договор при наличието на безспорни факти, а съда да отменя решението. „Касата не е платец на лекарите. Тя работи за това пациентите да са излекувани, а това, което е направено в този случай е абсурдно“, категоричен е Калоян Копчев.

Според него, ако случаят бъде погледнат от страни от хората, които редовно внасят здравните си осигуровки, излиза, че касата упражнява фиктивен контрол. „Ако не трябва да търсим нарушения, защото нещата не се случват, няма смисъл да работи тази институция и тази държава. Има хора, които регламентират нормативната уредба и би следвало нередностите да се отстранят. Ако това е здравна реформа, да се лекуват пациенти от хора, облечени в бели престилки... Реално това не е реформа. Ние предприемаме всички необходими действия, но другите компетентни органи ни принуждават едва ли не да симулираме дейност, което аз не искам да бъде така и няма да го позволя“, категоричен бе директорът на РЗОК.

Екип на Times.bg многократно търси и другата страна - директорът на държавната болница в Русе, д-р Иван Стоянов. Първоначално той се съгласи да разговаря с репортер на агенцията. Екипът пристигна в крайдунавския град, но в кабинета на директора на болницата стана ясно, че ръководството е размислило и отказва да коментира. Според експертът за връзка с медиите в болницата - Стела Кръстева, подобни казуси са редовна практика в държавните и университетските болници и всъщност, проблем няма! За нея по-важен проблем беше как една агенция за новини е попаднала на тази новина /бел. ред. която е публично достояние/ отколкото отговора на въпроса защо една държавна болница допуска нарушения.

Случаят остава в ръцете на магистратите от Върховния административен съд. Дали Темида ще отсъди безпристрастно и в интерес на пациентите, предстои да бъде решено.

Таймс БГ разполага с пълен запис на разговора ни с директора на болницата и неговия ПР. Ще продължи да следи отблизо случая, както и да събира и архивира всички гледни точки.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha