Неделя, 20 Октомври 2024

Повече от половината лекари в България са пред пенсия, предупреди лекарският съюз

Повече от половината лекари в България са пред пенсия, предупреди лекарският съюз
Публикация   29 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     584

   Застаряването на лекарите в България добива драматични изражения. Над 50% са на възраст над 55 години, а една трета са над 60 години, или в предпенсионна възраст. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред журналисти.
  
   Младите лекари в здравната система (под 30 години) са само 5%, показва още статистиката на БЛС. Между 31 и 45 години са една четвърт от специалистите.

   Като се остави настрана общото застаряване на нацията, основната причина е миграцията на колегите към държави в Европа с по-добри трудови условия и заплащане - Англия, Германия, Франция. По данните на Лекарския съюз между 350 и 400 лекари напускат страната всяка година, за да работят в чужда държава. Като се съпостави с около 600 завършващи млади лекари у нас годишно, загубата е значителна, отбеляза Грозев.

  Днес в столицата се провежда 23-ия международен симпозиум на централно и източноевропейските лекарски камари. Председателят на БЛС обяви, че на международно ниво организацията ще предложи кампания за подобряване на имиджа на лекарите и доверието в здравната система, под мотото "За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар".

   "Обръщаме се с апел към обществеността: Да спрем насажданата, съзнателно или не, омраза помежду ни. Ние не сме врагове и не водим войни, имаме една и съща цел - вие да бъдете здравие, ние да ви излекуваме", коментира Венцислав Грозев. 

Тагове : лекари , пенсия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha