Понеделник, 16 Септември 2024

Възможности за подобряване на бизнес средата дискутираха в Русе

Възможности за подобряване на бизнес средата дискутираха в Русе
Публикация   28 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     565

 В Областна администрация Русе се проведе кръгла маса на тема: „Възможности за подобряване на бизнес средата чрез активизиране на вътрешното предприемачество на малките и средни предприятия в област Русе”.

    Сред официалните гости бяха проф. д.ик.н. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Дору Драгомир, председател на Двустранната търговска камара България-Румъния, Лили Ганчева, изпълнителен директор на „Еврорегион Данубиус“, преподаватели от Висши учебни заведения, Снежана Панова, началник на Регионален сектор Велико Търново, отдел „Мониторинг и финансово управление“, ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, представители на научни институции, Областния информационен център, неправителствени организации и на бизнеса, двамата заместник областни управители Валентин Колев и Станимир Станчев и др.

    Модераторът на срещата доц. д-р Стефко Бурджиев, приветства присъстващите с добре дошли и изрази своето убеждение,  че такива срещи могат да бъдат много полезни за бизнеса. 

    Дору Драгомир сподели, че в Румъния при всяка среща на малкия и среден бизнес се посочват същите основни проблеми – липса на кадри, липса на пари, липса на инфраструктура. Изрази увереността си, че подходът, при който  заинтересованите страни – бизнес, адмнистрация и научни среди сядат заедно да ги обсъдят е правилен, а инициативата на Областна администрация несъмнено ще има принос за промяна на ситуацията.

  Проф. Минасян сподели, че с интерес следи, случващото се в Русе. Според него недоброто качество на образованието, неефективното управление на финансите, неумението „да се използват чужди пари в собствен интерес“, са характерни за бизнеса у нас. Все още сляпо се следва утвърдената производствена номенклатура, а преподавателите не предвиждат в обучителните програмите включване на новостите в бизнеса. Търсят се кадри, подготвени основно на местно равнище.

     В края на срещата Бурджиев формулира и предложи следните решения: Да се създаде и поддържа платформа с база данни на ниво област Русе. Участниците в кръглата маса да получат права за обратна връзка, а бизнеса да има достъп до цялата информация. В срок до 7 октомври да се сформира работна група, която да разработи концепция за платформата. 

    Участниците в кръглата маса приеха следващата среща да се проведе на 25 ноември 2016 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha