Петък, 18 Октомври 2024

В Русе представиха условията за кандидатсстване по процедура `Активно включване`

В Русе представиха условията за кандидатсстване по процедура `Активно включване`
Публикация   17 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     513

Снимка: ОИЦ - Русе

    Условията за кандидатстване по процедура „Активно включване“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ представи вчера Областният информационен център-Русе пред потенциални кандидати и партньори.

      До 31 октомври ще се приемат проектни предложения, когато те се подготвят, трябва да се разграничават ясно дейностите и разходите по двата компонента на процедурата, тъй като те се финансират по два различни приоритета – „Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места“ и „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, подчерта експертът Габриела Стефанова. Тя запозна аудиторията с конкретните изисквания към бенефициентите и партньорите, с допустимите дейности и разходи, с целевите групи: икономически неактивни лица, хора с увреждания и техните семейства, семейства с деца с увреждания, деца и възрастни в риск.  Процедурата дава шанс на лицата с увреждания да започнат работа след посреднически услуги на пазара на труда, професионално консултиране, обучение за професионална квалификация и ключови компетентности. Освен това тя е насочена и към онези членове на семейства, които са изключени от пазара на труда, защото се грижат за зависими деца или възрастни, както и за близките си с увреждания.

      В рамките информационната среща беше представено изпълнението на проект „Акткивни –  право с дългосрочен ефект“, финансиран по процедура „Активни“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Представителят на бенефициента Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“ Елена Славова  сподели своя опит при подготовката и изпълнението на проекта, като обърна внимание на подводните камъни, уж малки детайли, които ако не се съобразят предварително, могат да доведат до трудности в изпълнението. Не е достатъчно само да четете условията за кандидатстване, много внимателно гледайте договорите, защото това може да ви изиграе лоша шега, предупреди тя.

       Проектът, който ЕЦМА изпълнява, има за цел да идентифицира и активира икономически неактивните младежи от 15 до 29 години. Славова сподели, че идентифицирането на целевата група се оказала трудна задача. Много от младите неактивни лица не отговаряли на специфичните условия по процедурата, а в село Езерче, община Цар Калоян, нямало нито едни безработен младеж, защото тези, които живеели там били вече наети, другите били по чужбина. Славова сподели и други подробности във връзка с реализирането на дейностите, които са идентични или сходни с тези по новата процедура „Активно включване“, така че присъстващите да се поучат от нейния опит.  „Един голям проблем е, че когато подготвяхме проекта, МОД беше 400 лв. за шивашкия бранш, а догодина, когато реално нашата целева група ще влезе в субсидирана заетост, този доход ще е със 60 лева по-висок и това ще ни принуди да режем от разходите на други дейности“, коментира Славова.     

      В края на срещата всички участници споделиха, че оценяват високо инициативата на ОИЦ-Русе представянето на актуалната процедура да бъде съпътствано от конкретния опит на бенефициент по проект със сходни  дейности.    



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha