Петък, 18 Октомври 2024

`Движеща се река` в центъра на Русе откри учебната година в Националното училище по изкуствата

`Движеща се река` в центъра на Русе откри учебната година в Националното училище по изкуствата
Публикация   14 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     596

       Централният площад в Русе днес се преобразува в „движеща се река“, по която ритуално бяха пуснати кораби. По този начин учениците от Националното училище по изкуствата откриха новата учебна година. Артистичното събитие визуализира по атрактивен начин темата за водата като движение, свобода, многоликост и настойчивост.

       В уникалната артистична акция с наименование „По вода“ се включиха около 60 ученици и 12 преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, педагози от центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и музикантите от Биг бенд Русе.

       Акцията съчета театрален и музикален пърформанс, хепънинг, стрий арт, поставени в контекста на съвременните дигитални технологии. Публиката имаше възможност да види как се свири на зеленчуци, вода  и човешко тяло под съпровод на Биг бенд. Атрактивни инсталации от светещи художествени обекти промениха градското пространство и провокираха публиката да участва в творческата работа.

   Целта на авторите на проекта бе да се провокира творческото мислене за нестандартни форми на изкуство  и една по-атрактивна градска среда, да предостави възможност на русенци и гостите на града да участват пряко в заниманията и да насърчи междусекторното и институционалното партньорство.

       Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, ВН – социален проект на Еконт и фирма „Дунарит“. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още