Понеделник, 14 Октомври 2024

Dеloitte 500: Компаниите в региона ускоряват растежа си

Dеloitte 500: Компаниите в региона ускоряват растежа си
Публикация   08 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     287

Забавянето на икономиките в Централна и Източна Европа обаче може да охлади ръст на приходите

За поредна година победител е полската петролна компания PKN Orlen

   За втора поредна година приходите на над половината от най-големите компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) растат. През 2015 г. бизнесът им е бил подкрепен от възстановяването и засилването на икономиките на страните от региона. Това показва годишната класация на Deloitte за 500-те най-големи компании в ЦИЕ, информира “Капитал".

   "През 2015 г. повечето страни в региона отчетоха по-високи темпове на растеж на икономиките си, което се трансформира и в повече приходи на компаниите от TOP 500", посочват авторите на доклада. В това издание българското участие се увеличава - компаниите в класацията са 10 при 8 година по-рано.


   Традиционно компаниите в челото са от енергийния и автомобилния сектор, но ниските цени на петрола през миналата година са причина за някои размествания надолу в класацията. Това обаче не е разклатило първата позиция на полската петролна компания PKN Orlen (виж таблицата). В топ 5 също няма промяна спрямо предходната година. Българското дружество с най-висока позиция в класацията (51) е "Лукойл Нефтохим".

   Година по-рано обаче тя беше на по-престижното 36-о място. Новите компании от България, които попадат сред топ 500 за региона, са "Лукойл България" и "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), която разпространява продукцията на "Булгартабак" и е част от орбитата фирми, близки до Делян Пеевски - те заемат съответно 108-а и 464-та позиция.

    Изминалата година е втората поредна, в която повече от половината компании отчитат ръст на оборотите си, като делът им се повишава 66% при 52% през 2014 г. Класирането на дружествата е според обема на приходите им за предходната година. От подреждането са изключени Русия и Беларус, тъй като авторите не успяват да намерят адекватна за класацията информация за резултатите на местните компании.

    Средният темп на растеж на всички 500 дружества е 3.5% в евро и 5.2% в местни валути, което е значително над отчетените 0.3% година по-рано. Повод за известен песимизъм обаче дават резултатите през първото тримесечие на 2016 г., където има свиване от 3.3% в евро и 0.9% увеличение в местни валути.

    Растеж отчитат всички индустрии с изключение на петролната и добивната заради спада в цените на петрола. Производственият сектор отчита най-голямо повишение - 7.4% в евро, което се дължи най-вече на производителите на автомобили, които отчитат впечатляващите 12.9% нарастване на оборотите си. В България представителите на машиностроенето също бяха сред отличниците на миналата година - приходите на най-големите в сектора в страната се повишиха с над 18%, показа класацията "Капитал 100".
 
    Близо три четвърти (74%) от компаниите в класацията на Deloitte са представители на четири държави, които през изминалата година ускориха и темповете си на растеж на БВП - Чехия (4.6%), Румъния (3.8%), Полша (3.6%) и Унгария (2.9%). Във всички страни от региона, включително и в България, растежът през 2015 г. беше движен основно от частното потребление. Единствената държава със спад на БВП (от 9.9%) е Украйна - заради политическото напрежение и конфликта с Русия.

    Данните за първото тримесечие на годината не са много оптимистични, но според авторите на класацията те не трябва да се приемат като адекватен индикатор за цялата година. Все пак от Deloitte посочват, че ентусиазмът е охладен от данните за икономиките на държавите в ЦИЕ. Международният валутен фонд (МВФ) вече направи по-ниски очаквания за растежа в държави като Полша и Чехия.

   Несигурността си личи и от данните на германския индекс за бизнес настроенията ZEW, който остава на ниски нива. А германската икономика е много важна за компаниите от региона. Производствените индекси в Полша, Чехия и Унгария също дават сигнали за забавяне на активността. В допълнение несигурността около Украйна създава допълнително напрежение върху региона и икономиките на страните.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha