Петък, 20 Септември 2024

22- годишен италианец спечели 65- та Международна колоездачна Обиколка на България

22- годишен италианец спечели 65- та Международна колоездачна Обиколка на България
Публикация   03 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     385

Снимка: БГНЕС

 22-годишният италианец Марко Текио от отбора на "Униеуро" спечели 65-ата Обиколка на България. В последния 6-и етап, от Мъглиж до Троян (132 км), талантливият младок от Виченца завърши заедно с основната група и запази преднината си от минута и 27 секунди пред втория в генералното класиране.

   Победител в етапа стана Виталий Бутс. Той изпревари с финален спринт италианецът Филипо Фиорели от отбора на "Делио Галина Колосио". Трети завърши Евгений Гидих от тима "Вино форевър". Времето, за което победителят взе разстоянието, е 3 часа 13 минути и 34 секунди, съобщава "Темпо Нюз".

   След Текио в генералното класиране се нареди неговият сънародник и съотборник Симоне Раванели. Трети в тазгодишната Обиколка завърши Жандос Бижигитов от "Винофоревър", който изостана на 2 минути и 33 секунди от Текио.

   Най-добрият млад състезател в Обиколката е победителят в тура - Марко Текио. Той е едва на 22 години. За най-активен състезател приза спечели Евгени Собал от отбора на "Минск". Най-добър катерач стана Станислав Башков. Беларусинът се състезава също за тима на "Минск". До вчера водач в класирането за катерачи бе Андрий Браташчук, но той не се появи на старт днес. Причината бе, че състезателят ще жени утре и ще изпусне сватбата, ако остане за финала.

   Най-добре от българските състезатели се представи Евгени Балев от тима на "Несебър Шокблейз". Той завърши на шесто място в крайното класиране. По време на шестия етап имаше и специална парична премия. Тя бе дадена от община Казанлък и бе спечелена от родния състезател Александър Алексиев, който е единственият нашенец с победа в тазгодишната Обиколка. "Много съм щастлив, че съм победител" обясни първият в генералното класиране Марко Текио. "Отборът работеше за мен. Имаше много атаки, но успях да удържа. Екипът ми работи здраво за моята победа. Направих няколко силни старта. Надявам се догодина да се завърна в България и отново да спечеля Обиколката. Организацията на тура беше изключително добра", добави Текио.

   Вторият в класирането Симоне Раванели сподели, че целта му е била да помогне на Марко. "Той ми е приятел. Искахме да караме заедно през цялото време, но в първите етапи аз изостанах и той беше пред мен. Разбрахме се той да гони победата в генералното класиране, а аз да му помагам. Състезанието бе трудно, но ние се справихме много добре. Отборът ни е изключително силен. Готвим се за още няколко състезания в Италия", сподели след финала Раванели.

   Председателят на българския колоездачен съюз Евгений Димитров сподели, че направата на Обиколката на страната му е коствала неимоверни усилия. "Беше много трудно. Бяхме изправени до стената, но се справихме много добре. Полиции, съдии и всички останали се справиха по феноменален начин. Мога гордо да обявя, че и догодина ще има Обиколка на България" каза Димитров.

   Той дори съобщи и градове, през които ще премине тура през следващата година. Това са София, Златица, Пирдоп, Троян, Свищов, Русе, Търговище, Разград, Ивайловград, Кърджали, Хасково, Нова Загора, Твърдица, Елена, Мъглиж, Казанлък, Стара Загора и Пловдив. След края на официалната церемония председателят на съюза Евгени Димитров връчи специален плакет имена на града Донка Михайлова за усилията, които общината е направила, за да може Обиколката да завърши в Троян. /БГНЕС

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha