Петък, 20 Септември 2024

Най-скъпоплатените тенисисти за 2016 г.

Най-скъпоплатените тенисисти за 2016 г.
Публикация   01 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     492

Швейцарецът Роджър Федерер запазва лидерската си позиция в класацията на Forbes с доходи от 67.8 млн. долара Капитал

  Сръбският тенисист Новак Джокович може и да е номер 1 на корта според световната ранглиста, но когато става дума за приходи, отстъпва на швейцареца Роджър Федерер. При това с над 10 млн. долара, показва годишната класация на списание Forbes за най-високоплатените спортисти в света на тениса.


  За периода юни 2015 – юни 2016 г. поставеният под номер 4 в подреждането на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) е спечелил 67.8 млн. долара от наградни фондове, рекламни договори и такси за различни участия. Федерер е лидер по приходи от 2006 г. насам, когато Андре Агаси сложи край на спортната си кариера, отбелязват авторите от Forbes. Швейцарецът е лице на 10 марки, като с повечето от тях, сред които Nike, Wilson, Credit Suisse, Mercedes-Benz и Rolex, си партнира от години.

  Последното му начинание е новият турнир "Лейвър къп", който ще бъде тенис версията на популярното в голфа състезание "Райдър къп" и ще представлява сблъсък между отбор на Европа срещу тим на останалия свят. В дебютното му издание Федерер ще си партнира на двойки с испанеца Рафаел Надал в отбора на Стария континент. Събитието, което носи името на австралийската легенда Род Лейвър, е мажоритарна собственост на компанията TEAM8, в която швейцарецът е акционер и която се управлява от дългогодишния му агент Тони Годсик.

  Втората позиция в класацията на Forbes за втора поредна година е за Джокович. За изминалите 12 месеца той е спечелил 55.8 млн. долара. През миналата година сръбският спортист спечели три титли от Големия шлем и завърши годината начело на световната ранглиста, което му донесе солидни бонуси от спонсори като Uniqlo, Head и Adidas. През юни той стана и първият тенисист, спечелил над 100 млн. долара от наградни фондове в кариерата си.

  Челната тройка допълва Надал, чиито приходи за периода са 37.5 млн. долара. Испанецът, който спечели олимпийски златен медал на двойки от игрите в Рио де Жанейро, има рекламни договори с компании като Nike, Babolat, Kia Motors, Telefonica, Banco Sabadell, Richard Mille, Tommy Hilfiger и др., отбелязват авторите на подреждането.

  Най-високо класираната жена е Серена Уилямс, която заема пето място с приходи от 28.9 млн. долара за периода юни 2015 – юни 2016 г. Американката, която има рекламни договори с марки като Nike, Chase, IBM, Delta Air Lines, Wilson и Beats, измести от челото уличената през март в употреба на допинг Мария Шарапова за първи път от над десетилетие, посочват от Forbes.

  Общите приходи на топ 12 за изминалите 12 месеца са 319 млн. долара, което е с 12% повече спрямо година по-рано./"Капитал"

 

Топ 12 по приходи в млн. долари

1. Роджър Федерер, Швейцария, 67.8
2. Новак Джокович, Сърбия, 55.8
3. Рафаел Надал, Испания, 37.5
4. Кей Нишикори, Япония, 33.5
5. Серена Уилямс, САЩ, 28.9
6. Анди Мъри, Шотландия, 23
7. Мария Шарапова, Русия, 21.9
8. Стан Вавринка, Швейцария, 17.4
9. Агниешка Радванска, Полша, 10.2
10. Каролин Вознячки, Дания, 8
11. Гарбине Мугуруса, Испания, 7.6
12. Ана Иванович, Сърбия, 7.4

Тагове : тенис ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha