Понеделник, 14 Октомври 2024

Предскажи ми кризата

Предскажи ми кризата
Публикация   26 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     1562

Има много индикатори, които твърдят, че дават предварителни сигнали за пазарни трусове. А в някои може и да се инвестира директно

  Ниските лихви, които властват на пазарите от около година, са добре дошли за всеки, решил да изтегли заем, пише "Капитал". За всички спестители и инвеститори обаче те са кошмар. Като се гледат данните, икономиките растат, но анализаторите не са спокойни, защото структурни проблеми като планините от дълг не само не са изчистени, но и са се увеличили спрямо 2008 г. Така рискът от нова криза от спукване на някой балон не са за пренебрегване, а и без рецесия опциите да се получава някаква доходност са минимални. И индикациите са, че изключително разхлабената политика на централните банки ще продължи с години в опит да не се задуши крехкият растеж. И това ще поддържа тази аномалия още дълго.

  В тази некартографирана и несигурна ситуация все по-често инвеститорите търсят алтернативни и изпреварващи измерители, които да им подскажат какво ще се случва с икономиката и пазарите. Такива има различни, както структурирани от някоя институция индекси, базирани на различни показатели, така и неформални - например цената на борсови стоки като мед и стомана може да подсказва индиректно и изпреварваща инвестиционна и строителна активност. Никой не е съвършен, но пък всеки от тях има известна логика и може да обогати картината ви със свежа перспектива за скорошното бъдеще и портфейла ви с нови идеи за инвестиции.

  Измервател на провала

  Именно за да следи доколко тази необичайна ситуация на нулеви и отрицателни лихви оказва отражение на световната икономика, съответно на всеки един потребител, анализаторът Майкъл Марковски, популярен в средите с това, че през есента на 2007 г. прогнозира фалита на Lehman Brothers и Bear Stearns, разработва в началото на годината нов индекс. Той се казва NIRP Crash Index (в буквален превод на български би звучал нещо като Показател за провала на политиката на негативни лихвени проценти) и е компилиран, след като Япония въведе отрицателна доходност по облигациите си през януари.

  Според Марковски това решение на азиатската държава може да е последната капка, която да хвърли нестабилните пазари в криза, подобна на тази от 2008 г. Индексът следи колко рязко се променя цената на японската йена спрямо долара и други основни валути и има четири зони на стабилност – зелена (сигурна), жълта (необходимо внимание), оранжева (предкризисна), червена (криза). Колкото по-бързо йената поскъпва спрямо долара, в толкова по-нестабилна зона се премества индексът и вещае криза и разпродаване на активи. Приложен към данните, предхождащи финансовата криза от 2008 г., се вижда, че NIRP Crash Index също навлиза в червената зона. Затова според неговия създател зелената и жълтата зона са подходящи за инвестиране.

  Представянето на индекса сега показва как той влиза в червената зона в края на юни, няколко дни преди основният индекс на Нюйоркската борса S&P 500 да загуби близо 5% от стойността си в рамките на ден. От началото на август обаче показателят е "паркиран" в жълтата зона, като за периода се наблюдава стабилизиране на пазарите.

  Въпреки регресните анализи със стари данни обаче индексът все още има много кратка история и тепърва има да се доказва, като наистина предскаже криза.

  16 показателя до успеха

  Компилирането на подобни нови индекси, които да използват необичайни показатели, съобразени с настоящата среда, е повсеместно занимание. Така например математическият модел на анализаторската компания RecessionAlert – USLLGI (Американски дългосрочен индекс), който е последно обновен през март тази година, използва 16 показателя, обявявани от американското Национално бюро за икономически изследвания. (Създадена през 1920 г., това е институцията, която традиционно обявява кога в американската икономика започва и завършва рецесията).

  Тези показатели, които получават съответните тегла, са например композитен показател на пазара на труда и този на жилищните имоти, парично предлагане и борсов пазар, но също така и продажбата на камиони, търговия на дървесина и инвестиции на банките в ценни книжа, обезпечени с договори за ипотека. Сравнен с предходни моменти на рецесия в американската икономика от 1969 г. насам, така компилираният USLLGI демонстрира предвидимост както на започването, така и на излизането от рецесия в САЩ за период от 6 месеца до година и половина преди официалното обявяване на събитието. Към момента нещата не изглеждат розови, тъй като позицията на индекса е на най-ниското си ниво от края на 2009 г. Ако продължи спада си, който датира от края на 2014 г., ще премине нулевата бариера, която може да се счита за сигнал за рецесия.

  "След отпадането на "Великата модерация" (Great moderation), период на понижена волатилност на пазарите от средата на 80-те до първите години след 2000 г., рецесиите ще се появяват в цикъл на всеки 4-5 години, което прави прогнозирането им важно при активно управление на финансови средства", коментира Дуейн ван Вурен от RecessionAlert. Много финансови компании разработват собствени подобни Crash индекси, базирани на различни показатели като волатилност (например HPWMG Financial Crash Index) или настроения на инвеститори (Yale Stock Market Confidence Indices). Засега обаче няма някой наложил се и доказал се.

  Абсолютните подскоци

  Що се отнася до голямата волатилност, която шокира пазарите в началото на тази година, на пазара присъства специален показател, който измерва именно резките промени в цените. VIX измерва очакванията на пазара за акциите, които образуват индекса S&P 500 за следващите 30 дни чрез опциите, които трейдърите са заявили предварително. Т.нар. показател на страха околичествява притесненията на брокерите. Неприятното е, че той расте, независимо дали очакванията са за рязък спад или рязко покачване на цените, тоест не показва каква ще е посоката.

  Удобството е, че в него може директно да се инвестира дори и от България - чрез ETN (борсово търгувана ценна книга, наподобяваща борсово търгуван фонд, която обаче не е компилация от дялове, а дълг към издателя) - като например iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN с годишни разходи от 0.89%. По този начин инвеститорите ще печелят от резките движения на пазара – независимо в коя посока са те. Естествено цената на ETN-а върви рязко надолу от февруари насам (114 долара за дял тогава срещу 34 долара в момента), което може би предвещава изгодна сделка към момента, ако очаквате турбуленции.

  Попътен вятър

  Друг индекс, който следи реалното представяне на световната икономика и който според някои брокери напипва пулса на световната икономика още преди да са излезли съответните статистически данни, е Baltic dry index. Той следи промяната на цената за доставка на насипни товари с най-големите търговски кораби по света.

  Показателят е компилиран през 1985 г. и носи името на британско кафене, в което още от XVIII век се събирали търговци и мореплаватели. През "черната" 2008 г. индексът започва да губи от рекордно високата си стойност от 11 793 пункта и до края на годината е "изтънял" с 94%. През тази година, след като достигна дъно от 290 пункта в началото на февруари, BDI се увеличи до 706 пункта. Ниската му стойност в сравнение с преди кризата се дължи и на това, че в годините на бума са поръчани много кораби, които са излезли на вода при свитата търговия, както и на това, че някои от големите потребители на услугата междувременно създават своя собствена флота. Да инвестираш директно в него, разбира се, не е възможно, защото той е измерител на цена на дадена услуга, а не на финансово представяне. Но водещият борсово търгуван фонд, който обхваща доставките с големи кораби например, е Guggenheim Shipping ETF (разход 0.65%).



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha