Понеделник, 14 Октомври 2024

Как да си поискате увеличение на заплатата

Как да си поискате увеличение на заплатата
Публикация   24 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     589

   Били ли сте в ситуация, когато вашият пряк ръководител ви моли да покриете задълженията на друг служител, тъй като компанията е с намален състав? Оставали ли сте след работа, за да подпомогнете изпълнението на месечните цели на отдела? Смятате ли, че компанията ви печели от отличното ви представяне? Ако отговаряте положително на тези въпроси, но още не сте получили награда за усилията си, вече е време да си я поискате.


   Най-нормалното нещо в кариерата на човек е да търси развитие както като позиция, така и като заплащане. Факт е обаче, че разговорите за повишение са изключително неудобни и стресиращи. Хората се страхуват, че работодателят им може да ги помисли за прекалено алчни или че молят за подобна промяна твърде рано. И накрая се получава така, че може да пропуснат шанса си да получат желаната и заслужена финансова оценка на труда им.

   Ако имате нужда от промяна и вече обмисляте как да си поискате желаното повишение, въоръжете се с търпение, подгответе се с данни за постигнатите от вас резултати и обмислете стратегията си. Ето и няколко съвета от Кариери БГ, които ще ви помогнат в преговорите към целта.

   Кога да поемете инициативата
   Не чакайте шефът да се сети за вас. Бъдете активната страна и започнете разговора по темата.
   Когато сте в голяма компания, най-добрият период да направите това е краят на годината. Тогава се правят т.нар. годишни оценки и често ръководителите едновременно с оценката провеждат разговор със служителите за очакванията, удовлетворението и амбициите на всеки.

   Подобен разговор обаче може да бъде повдигнат и по друго време в зависимост от периода, в който приключва/започва финансовата година в компанията. Обикновено именно тогава се вземат решения, свързани с разходите за труд, които е важно да бъдат предвидени в общия бюжет. Тоест преценете какъв е случаят при вашия работодател.
Удачен момент може да е при оценката на постигнатите резултати през първата половина на годината, особено ако сте се представили блестящо. Или във в края на всеки друг проект или момент, когато сте заслужили сериозни похвали.

   Изборът на подход за такъв разговор зависи от стила на ръководителя ви. Ако той не държи толкова на официалностите и винаги е готов да поговори с всеки за неговите проблеми, нужди и желания, може да поискате повишение и в неформален разговор. Все пак не използвайте фирменото парти за целта, защото в този случай едва ли ще ви вземат на сериозно.

   Подгответе доказателства за успехите си
   Приемете разговора като изпит, за който следва да се подходи сериозно и с правилната подготовка, за да може исканията ви да бъдат чути и правилно разбрани. Не очаквайте, че ще ви предложат повишение просто така.

   Ако отидете при шефа с идеята да поговорите и не сте обмислили подхода си добре, рискувате да ви зададат конкретни въпроси, на които не можете да дадете отговор, или да пропуснете да споменете важни факти и доводи, които биха били на ваша страна.

   Затова анализирайте постиженията си през последната половин или една година и намерете нужните аргументи и доказателства, че се справяте с работата си и давате нужната добавена стойност за компанията.

   Когато искате повишение, е добре да заявите и целите, които си поставяте в бъдеще. Преценете доколко са достижими и измерими като резултат и обсъдете с прекия си ръководител как ще ги постигнете, както и какво следва при постигане на успех. Нека той да е наясно, че инвестира във вас, но очаква и още по-голяма възвращаемост в бъдеще. През следващите месеци не пропускайте да го информирате на специални срещи, чрез доклади или по друг начин как напредвате в реализацията на общите ви цели. Това ще подпомогне шансовете ви за дългосрочно развитие в компанията.

   Упражнявайте се 
   Преди да влезете в офиса на мениджъра си, упражнете на глас какво ще кажете, докато се почувствате уверени. Помислете какви възражения могат да бъдат повдигнати от отсрещната страна, бъдете готови да ги обсъдите и предвидете позицията и аргументите си.

   Можете да се упражнявате с приятели или членове на семейството си. Споделете с тях аргументите си в предстоящия разговор. Нека те да коментират доколко звучите убедително и къде са слабите места в доводите ви. Може да влязат и в ролята на прекия ви ръководител, като ви провокират с въпроси, които мислят, че той би ви задал. Ако прецените за удачно, поговорете и с колеги, които са ви близки, може да ви дадат подходящ съвет.

   Бъдете директни 
   Първите 30 секунди от преговорите са от основно значение. Започнете с най-важното. Бъдете директни, кратки и ясни. Поставете картите на масата, а след това ще имате време да се доказвате.

   Да, най-вероятно ще се чувствате неудобно, но това не означава, че трябва да се впускате в трогателни оди за собствената ви работливост.
Не се оставяйте и да ви манипулират с приказките за икономическа криза и нарастващата безработица, както и с доводи, че никой от колегите ви не е повишен. У нас отдавна има една друга, много по-дълбока криза - на качествен персонал.

   Не се сравнявайте
   Когато говорите за по-висока заплата, никога не се сравнявайте с друг служител в компанията, защото това се приема изключително негативно от ръководството. Говорете за личния си принос и за това как можете да станете по-ценен за компанията. Акцентирайте на себе си и на личните си постижения.

   Не подхождайте емоционално
   Ясно е, че когато човек иска повишение, той малко или много е емоционален. В същата ситуация обаче мениджърът, който взема решението, е изключително рационален. Тайната е и вие да погледнете на въпроса за евентуалното ви повишение колкото се може по-рационално. Така ще се приближите до мисленето му, ще заговорите на неговия език и е по-вероятно да бъдете чути.

   Не "просете" увеличение
Не се оправдавайте, че искате повишение заради болест, кредит или повишените ви разходи. Все пак вие искате увеличение на заплата за труда си, а не финансова подкрепа.

   Не шантажирайте
   В никакъв случай не изнудвайте и не заплашвайте, че ако не ви повишат, ще напуснете. Можете да подходите така само ако наистина сте готов да го направите. Но дори и този път да изпълнят молбата ви, шефовете вече ще знаят, че вие сте човек, който шантажира, и никога няма да ви имат пълно доверие. Затова по-скоро избягвайте подобен подход.

   Подгответе си и алтернативни варианти
   Ако сте достигнали тавана на заплата за съответната длъжност в организацията, вместо повишение на заплатата е много по-разумно да поискате повишение в длъжност. Така с новата ви роля и отговорности най-вероятно ще получавате и по-високо заплащане.
Друг вариант е да лобирате за повече придобивки. Реалното им измерение в пари или време също има характер на повишение.

   Бъдете готови да чуете "Не"
  Решението дали да получите увеличение може да се проточи и с месеци, особено, ако е нужно да се съгласува и одобри и от други мениджъри в компанията. Бъдете търпеливи, не искайте и не очаквайте всичко да се случи сега и веднага. Посейте семето и изчакайте то да порасне.

   Но бъдете готови да получите и отказ. В този случай не е препоръчително да си тръгвате обидено от компанията. Никога не знаете как ще се стекат обстоятелствата и дали няма да ви се наложи да общувате с бившия си работодател. Запазете добрия тон и отношения.

   Опитайте се да вникнете в основанията за отказ. Фокусирайте се върху тези, които се отнасят пряко до вас и вашите качества. Уверете се, че ако вие положите усилия и промените нежеланото, молбата ви ще бъде разгледана отново. В случай че основанията в отказа са извън вашето влияние, оставете си вратичка и подчертайте, че не сте разочаровани, но че се надявате да получите такъв шанс при подходяща възможност. А това може да стане скоро.

   Определено ще трябва доста кураж и сериозна предварителна подготовка, за да сте успешни в процеса по преговаряне на по-висока заплата. С правилната стратегия и инструменти, активизирани в правилния момент, може да получите това, което сте убедени, че заслужавате. Ще се престрашите ли да си поискате увеличение?
 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha