Понеделник, 14 Октомври 2024

Спад на заетите в IT индустрията, ръст при аутсорсинга

Спад на заетите в IT индустрията, ръст при аутсорсинга
Публикация   21 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     657

Оживлението на пазара на труда забавя темпа си

   Оживлението на пазара на труда се запазва през второто тримесечие на 2016 г., но темповете на създаване на нови работни места се забавят в сравнение с миналата и по-миналата година, пише списание "Икономист". 

   Приз второто тримесечие на 2016 г. броят на заетите в икономиката (на 15 и повече години) се увеличава с 22 200 души на годишна база спрямо ръст от 25 300 предишното тримесечие. Трендът е в унисон с очакванията за постепенно „приземяване” на възхода на трудовия пазар предвид относително умерените темпове на растеж (спрямо растежа от над 6% преди кризата) и приближаването на предкризисните коефициенти на заетост.

   При броя на заетите заради спада на населението ще е трудно, ако не и невъзможно, икономиката да достигне предкризисния пик от 3,417 млн. души заети, отчетен през третото тримесечие на 2008 г. През второто тримесечие на 2016 г. заети са били 3,033 млн. души, а тенденцията е следващото тримесечие да стигнат около 3,130 млн. души. Спрямо 2008 г. населението на страната е намаляло с 445 400 души през 2015 г. Авторът на анализа Десислава Николова очаква в най-добрия случай заетостта да достигне ново равновесно равнище от около 3,200 млн. души и оттам нататък да се стабилизира или да се свива при обрат в икономическия цикъл.

   Първи сигнал за възможност за подобно развитие се вижда в един от секторите, ,които усилено създаваха нова заетост от 2014 г. насам. Това е ИТ индустрията, включена в графа ”Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” на НСИ. През второто тримесечие на 2016 г. секторът за първи път показва спад на заетите – с 4,1 хил. души или с 4,4% на годишна база. В същото време броят на наетите на трудови договори продължава да расте през първата половина на годината спрямо година по-рано. Т.е. вероятно част от хората, които преди са били самонаети или на граждански договори, са станали наети на трудов договор, а паралелно с това част от заетите са останали без работа.

   Наблюдението на работната сила е по-ранен индикатор за процесите на пазара на труда спрямо информацията за броя на наетите по трудово и служебно правоотношение, затова според Николова данните са притеснителни, освен ако не се дължат на проблеми със статистиката.

   ИПИ от 1-2 години коментира, че точката на пречупване на възхода на пазара на труда в IT сектора скоро ще бъде достигната заради хроничния недостиг на кадри, масово практикуваната „кражба” на служители и бързия ръст на заплатите в този сектор, които вече достигат централноевропейските нива.

   На фона на този негативен обрат, друг водещ сектор в създаването на заетост след кризата – аутсорсинг индустрията – продължава да разкрива работни места. При тези бизнес услуги, част от т.нар. „Професионални дейности и научни изследвания”, заетостта през второто тримесечие расте с 11,1% спрямо година по-рано. Това е и един от трите сектора с двуцифрен ръст на заетите през второто тримесечие, заедно с „Транспорт, складиране и пощи” и „Култура, спорт и развлечения”.

   Ръстът на заетите в „Култура, спорт и развлечения” (с близо 9 000 души или 20,5%) вероятно се дължи на доброто развитие на туризма тази година, тъй като тези дейности до голяма степен са част от широката туристическа индустрия. Заетите в хотелиерството и ресторантьорството също бележат стабилен ръст от второто тримесечие на 2015 г. насам, като за април-юни 2016 г. те нарастват с 8,5 хил. души или около 5% на годишна база.

   Освен в ИТ сектора, спад на заетите, макар и относително малък, се отчита в преработващата промишленост – с около 5,5 хил. души или под 1%. От ИПИ уточняват, че заетостта в този сектор е доста колеблива и спадът по-скоро може да е част от временни флуктуации, отколкото начало на негативна тенденция. Не е изключено да е обвързан и с по-ниските приходи от износ тази година.

   Като цяло пазарът на труда остава във фаза „оживление”, което е в унисон и с относително високия ръст на икономиката през второто тримесечие (3% на годишна база според експресната оценка).



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha