Понеделник, 14 Октомври 2024

Инвестициите леко се подобряват към полугодието

Инвестициите леко се подобряват към полугодието
Публикация   18 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     285

Все повече чужди компании създават капитал и реинвестират печалбата си в България

   Преките чуждестранни инвестиции в България са близо 780 млн. евро за първото полугодие на 2016 г. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Спрямо същия период на миналата година има спад от 19%, което обаче е значително наваксване спрямо резултатите през предходните пет месеца. Трябва да се има предвид, че данните за юни са неревизирани и ако използваме съпоставимите числа от миналата година, тогава дори се наблюдава леко повишение. Ревизиите са няколко пъти през годината и обикновено посоката е нагоре, пише в-к Капитал.

   Повод за оптимизъм обаче е по-скоро самата структура на инвестициите. Тя показва, че чуждите вложители са все по-склонни да придобиват и създават капитал в България, както и да инвестират натрупаната печалба от предходните години. С най-голям дял в чуждите инвестиции през полугодието е именно реинвестираната печалба (376 млн. евро). Вложенията в дялов капитал са на трето място (168 млн. евро), но нарастването там е изключително бързо. Дълговите инструменти са 233.7 млн. евро.

   По-голям интерес

   Числата за дяловия капитал и реинвестираната печалба показват, че чуждите инвеститори гледат все повече към България. Допреди 2014 г. те почти не реинвестираха печалбата си тук, а в голяма част от годините след кризата те дори изтегляха тези капитали.

   Статистиката на БНБ показва и трикратен ръст на дяловия капитал към юни (инвестиции на чужди лица в капитала на български дружества, както и покупката на недвижими имоти). Когато чужди физически или юридически лица влагат своите средства за създаване или придобиване на капитал, тяхното намерение може да се счита за дългосрочно, тъй като излизането от подобна инвестиция отнема повече време.

   Данните с натрупване (януари – юни) показват, че заемите са водещият тип инвестиции през тази година. Те обаче намаляват с 16% на годишна база до 376 млн. евро. Това са средства, предоставени от компаниите майки в чужбина на свои дъщерни дружества тук. Те също са от значение, въпреки че излизането от подобна инвестиция е по-бързо. Заемните средства могат да бъдат дадени за модернизация (както се случи това с "Лукойл" между 2012 и 2015 г.), но могат да бъдат отпуснати и за текущи разходи.

   Интерес към енергетиката

   Разлика в отрасловата структура на инвестициите през второто тримесечие на тази и на миналата година също има. Отново заради бургаската рафинерия през 2015 г. най-много средства са били насочени към сектора на преработващата промишленост. Сега се вижда спад от над 60%, а секторът вече се нарежда на трето място. Пред него остават вложенията в търговия и ремонтни дейности, но и там се наблюдава сериозно понижение (44%). Рязко са нараснали обаче чуждите инвестиции в сектора на енергетиката – близо 30 пъти.

   В групата на секторите с по-висок инвеститорски интерес влизат още научните изследвания, финансовата и застрахователната дейност. Чужденци са вложили в недвижими имоти над 32 млн. евро за първите шест месеца на годината, като това е 7-кратно увеличение на годишна база.

   Кой инвестира

   Сериозен интерес през тази година и особено през юни се появява от Великобритания. Близо 20 пъти е скочил инвеститорският интерес от тази дестинация, а вложенията за шест месеца се оценяват на близо 150 млн. евро. От Люксембург, където се регистрират много български и световни офшорни компании, са дошли 124 млн. евро. Това обаче е огромен спад – 50 пъти спрямо предходната година. Интерес има от Гърция, Унгария, Франция и Норвегия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha