Понеделник, 14 Октомври 2024

Новите панелки са едва 0.2%

Новите панелки са едва 0.2%
Публикация   09 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     523

Строят се основно двустайни апартаменти

   Панелното жилищно строителство остава в миналото. Това сочат данните на НСИ, според които едва 0.2% от новопостроените апартаменти през последните месеци са от този тип.

   От пуснатите жилищни сгради през април, май и юни със стоманобетонна конструкция са близо 70%, тухлените са 28%, с друг вид градеж - 2.5%, а на последно място са панелките - само 0.2%. И обяснението е в това, че българите са си строили основно къщи - близо 73 на сто, жилищните кооперации са малко над 15%. В сравнение със същия период на миналата година се увеличават еднофамилните къщи и кооперациите за сметка на вилите и сградите, в които има и жилища, и офиси, и магазини. Увеличение на новото жилищно строителство в сравнение с миналата година не се наблюдава.

   Прави впечатление, че по брой завършени блокове и къщи столицата диша праха на Пловдив, Бургас и Варна. Градът под тепетата е №1 в тази класация, като затвърждава позициите си на най-активна строителна площадка в жилищния сегмент от пазара. София все още изостава в сравнение с другите големи градове въпреки бума в разрешителните за строеж от миналата година.

  Любопитното е, че въпреки увеличения интерес на купувачите на пазара на имоти към тристайните жилища, който се наблюдава през последните години, предприемачите залагат повече на двустайните. Делът им при новопостроените жилища е близо 40%, тристайните са около 28%, а тези с шест и повече помещения - едва 2.7%.

   На този фон намалява средната полезна площ на едно новопостроено жилище. Изненадващо обаче е, че най-широките къщи и апартаменти са не в някои от големите градове, а в Габрово - с 244 кв. м полезна площ. Следва Пловдив със 160 квадрата. Най-натясно пък ще са обитателите на нов дом във Велико Търново - с 57 кв. м, и в Бургас - с 64 кв. м.

  Всичко това обаче е на фона на сериозен годишен спад в строителния бранш като цяло - националната статистика отчита, че през този юни в сравнение с миналия той е 13%. Ситуацията на пазара се влошава за шести пореден месец от началото на годината. Строителството у нас отбеляза най-силния спад от над 2 години.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha