Вторник, 30 Април 2024

Рио 2016: Как да гледаме олимпийските игри по телевизията?

Рио 2016: Как да гледаме олимпийските игри по телевизията?
Публикация   16:04     05 Авг, 2016 /     akcent.bg   /     698

Олимпийските игри в Рио де Жанейро започват в петък, всъщност събота българско време. И по вече утвърдена традиция ще се излъчват от две телевизионни компании, пише Дневник. Към традиционният олимпийски партньор БНТ за втора поредна олимпиада се присъединява БГ САТ, която притежава каналите TV+, F+ и Sport+.

Наличието на избор винаги е предимство, а футболните фенове вече го установиха по време на европейското първенство по футбол. Но когато спортните запалянковци застанат пред телевизионните екрани, ще трябва да вземат предвид няколко фактора, когато започнат да натискат копчето на дистанционното.

   Основната разлика с предишни години е, че сега олимпийските игри ще вървят по цели четири канала, а понякога и по пет. Това дава възможност на двете телевизии да покрият повече часове спортна програма, а БНТ да не се съобразява с някои традиционни и непоклатими предавания, като например новините в 20 часа, "Панорама" или парламентарния контрол.

   Преките предавания могат да бъдат гледани от територията на страната и в интернет чрез сайта bnt.bg, както и на специализирания портал sport.bnt.bg/rio2016. И двете телевизии обещават да предават всички български участия. Ето обаче някои особености в излъчването на двете телевизии:

   1. Без Булсатком няма избор

За да имате реален избор трябва да сте абонат на сателитния оператор Булсатком, както каналите на БГ САТ се разпространяват ексклузивно там. За абонатите на останалите оператори ще остане възможността да гледат предаванията на Българската национална телевизия. Основният олимпийски канал на БГ САТ ще е Sport+, който се активира срещу допълнително заплащане от 4 лева. Той може да бъде активиран и само за един месец в случай, че не ви интересува какво ще показват там в останалите 11 месеца от годината.

    2. Коментаторите на БНТ - от мястото на събитието, в БГ САТ - по евроспортски

   По традиция Българската национална телевизия ще излъчва своите предавания директно от Рио де Жанейро. Коментаторите също ще са на мястото на събитието, което предполага, че ще могат да предадат по-живо и в повече детайли емоцията от олимпийските игри. Екипът на телевизията вече е на място и ще реализира програмата изцяло от временното студио, разположено в Международния телевизионен център в Рио де Жанейро. Техниката и част от екипа на обществената телевизия вече пристигнаха в олимпийската столица. БНТ получава видеосъдържание едновременно чрез 12 мултителевизионни канала, които в реално време излъчват олимпийските състезания. Това ще даде възможност за гъвкавост при селектирането на телевизионната продукция.

  Дълги години "Евроспорт" беше партньор на МОК и излъчваше олимпийските игри паралелно с националната телевизия. Сега случаят не е такъв, но ако сте свикнали с коментаторите на "Евроспорт", то БГ САТ ще използва голяма част от тях за отразяването на олимпийските игри в Рио. Тяхното предимство е в почти непрестанния опит в коментиране на спортове, които присъстват в програмата на паневропейския канал, като плуване, лека атлетика, колоездене, вдигане на тежести, тенис, футбол. Сред имената, които са ангажирани, са Асен Спиридонов, Иван Чешанков, Йордан Божинов и Борис Касабов.

  По традиция БНТ се изправя с един проблем - това, че не излъчва много от олимпийските спортове в четирите години между олимпиадите и някои от коментаторите са загубили тренинг в отразяването им. Но това обикновено не са най-популярните спортове в България.

   4. БНТ има видимо предимство в студиата

  БНТ има очевидното предимство да може да разполага с най-пряк достъп до българските спортисти в Рио. Всеки ден телевизията ще има две студийни предавания с водещи Тереза Маринова и Йордан Йовчев, в които ще се дискутира случващото се на олимпиадата и представянето на българите.

  Най-интересното от изминалия олимпийски ден ще обобщава бившият гимнастик Йордан Йовчев. Той ще бъде водещ на предаването "Линия Рио" и част от коментаторския екип на обществената телевизия за състезанията по спортна гимнастика. Всеки ден БНТ1 ще излъчва и обзорното предаване – "Олимпиадата днес с Тереза Маринова". Олимпийската шампионка в тройния скок ще заеме място на коментаторския пулт на БНТ за състезанията по лека атлетика.

  4. На какви спортове се залага

БНТ1 остава със стабилно олимпийско присъствие, там ще се излъчват и обзорните студиа, но реално БНТ HD e олимпийският канал с много по-наситена, практически 24-часова спортна програма. В БГ САТ Sport+ щe поема основната тежест на индивидуалните спортове, F+ ще покрива повече колективни спортове, а TV+ е запазен за тенис, когато програмата е прекалено натоварена. Там ще има и мачове по волейбол и баскетбол.

  Още на пръв поглед при изготвянето на програмите се вижда разликата при изготвянето им. Докато в програмите на БГ САТ всичко е разчетено по часове и минути, то в програмата на БНТ в рамките на един голям часови пояс са изброени по пет-шест спорта. Това може да се рекламира като проява на гъвкавост, но може да се тълкува и като импровизация и немарливост. Резултатът за телевизионния зрител е, че не може да се ориентира кой спорт в колко точно часа ще бъде излъчван и ще трябва да разчита на късмета си.

  Като съдържание двете телевизии се покриват вероятно 80%, тъй като с наличието на поне по два канала могат да обхванат всички по-интересни за българския зрител спортове. В програмата на БНТ ще има повече бокс, който е единият от универсалните "пълнежи" в дупки между стартовете в другите спортове. В програмата на БГ САТ боксът е залегнал само в решителните мачове от турнира, а пълнежът на дупки е плажен волейбол. Там са предвидени повече излъчвания от вдигане на тежести и колоездене на писта, докато в БНТ има малко повече волейбол и баскетбол.

     5. Кога да гледаме олимпиада

  Ако сте в отпуска и можете да си го позволите - по всяко време. Но основната особеност е часовата разлика. Това означава, че едната сесия от живи предавания ще започва около 14.30-15.00 часа. Там са съсредоточени спортовете в светлата част на деня, или бразилската сутрешна олимпийска сесия. Това са спортове като гребане, кану-каяк, спортна стрелба, стрелба с лък, колоездене, плажен волейбол. Тогава са и сериите в леката атлетика.

  След това програмата прелива в следобедната и вечерна сесия, която в българско време продължава до към 6 часа сутринта. Много от спортовете позволяват да се провеждат в следобедната сесия, което ще ги направи гледаеми в поносими за българския зрител вечерни часове. Такива са тенисът, спортната и художествена гимнастика, част от баскетболните и волейболните мачове. Някои от тях са буквално в българския праймтайм.

  Естествено, финалите в плуването и леката атлетика ще бъдат в нощните часове, защото:
1. Такава е традицията - финалите в тези спортове и други, които са в зала, се провеждат във вечерните сесии спрямо часовата зона на града домакин;
2. Рио е в удобна часова зона за американските зрители и това е добра възможност те да получат най-желаното зрелище в праймтайма след Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012;

  Най-важната особеност при гледането на олимпийски игри обаче е свободното време. Така че без него всичко останало ще е компромис.

Тагове : Рио 2016 ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha