Вторник, 30 Април 2024

Божидар Димитров: И осмокласник би се сетил, че не се прави така преврат

Божидар Димитров: И осмокласник би се сетил, че не се прави така преврат
Публикация   14:23     20 Юли, 2016 /     akcent.bg   /     441

Ердоган е знаел за плановете на военните и ги е контролирал, смята професорът

     Превратът в Турция бе против всички принципи, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на бТВ.

"Близко е до ума и всеки гимназист в 8 клас би се сетил какво трябва да се прави, когато се прави преврат. Нищо такова не видях в Турция. Например, трябва да се арестува всеки, който може да даде парола за контрапреврат", обясни Димитров.

     И даде пример с Деветоавгустовския преврат в България през 1886 г., когато председателят на Народното събрание Стефан Стамболов е извън ръцете на военните, което, според историка, е ключово за провала на пуча.

"Не са хванали министър-председателя, Ердоган направи изявление. Не овладяха тамошните бТВ, Нова, тоест мощните частни медии. Не окупираха главните пътища. Нищо не бе направено. Имаше някакви бомбардировки на парламента. Това е все едно да бомбардираш българския парламент в петък - то през деня няма хора, 5 човека на парламентарния контрол, през нощта да го правиш", продължи да изрежда грешките Димитров.

     Според него обаче това не се дължи на некадърност на военните, а на контрол от страна на властта. Директорът на НИМ изключи версията, че Ердоган е организирал преврата:

"Ако не го е спретнал, то го е контролирал. Има информация, че турското разузнаване 5 часа по-рано е знаело. При 176 хил. тайни агенти все някой ще изтърчи и ще предаде заговорниците. И тогава са започнали да ги насочват, да ги контролират. Да речем, генерал еди кой си знае, че трябва да се арестува министър-председателят, но той смята, че това ще свърши генерал еди кой си. Бомбардират Мармарис два часа, след като Ердоган го напуска - това е несериозно."

     Димитров коментира и чистката в Турция, в която Ердоган уволни 2745 съдии, няколко хиляди учители и университетски преподаватели, стотици полицаи и военни.

"Може да се тълкува така - Ердоган осъществява успешна съдебна, образователна реформа и в МВР - и там има арестувани много хора. Ние за това мечтаем от 20 години", пошегува се той. "Чистките са жестоки. Това е успешен за Ердоган преврат."

    И направи забележката, че не трябва да се правят изводи от многото хора по улиците, че народът подкрепя Ердоган:

"При 176 хил. агенти, които да напълнят улиците... Те не викат лозунги в защита на демокрацията, те викат "Аллах Акбар". Рязането на глави на 18-годишни войничета, които абсолютно не са виновни, също не е демократично."

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha