Понеделник, 14 Октомври 2024

Павлова: Намаляваме броя на областите, но няма да закриваме общини

Павлова: Намаляваме броя на областите, но няма да закриваме общини
Публикация   08 Юли, 2016   /     akcent.bg   /     847

1/3 от областите в България имат под 150 000 жители

  Европейски регламент не отскоро, а още от 2003 г. дава за целите на общоевропейските статистика и финансиране 3 нива на административно деление. И ако България изцяло влиза в първото, то второто ниво - за т. нар. райони за планиране, и третото - което са областите, отдавна не си отговарят.

  Това каза регионалният министър Лиляна Павлова в студиото на бТВ, като уточни, че "прекрояването" трябва да стане факт за новия програмен период - т.е. от 2021 г.

  Тя даде пример, че сегашните 6 района на планиране (ниво 2) не могат да останат в този им вид - Северозападният и в момента вече е под изискуемите 800 000 души население, натам върви и Северен-централен, който при последното преброяване е бил всичко на всичко около 810 000 души.

  Затова пък София със сигурност ще се оформи като отделен район за европейското финансиране.

  Тя има над 75 % от БВП, както е във всички европейски държави. Тези райони за планиране обаче ще трябва да се преразгледат и да преценим. Останалите трябва да видим как да ги прегрупираме, да отговарят на изискването за 800 000 души.

За следващия програмен период ще трябва да предоставим своето разделение, спазвайки изискванията на този регламент. Ние имаме както на ниво 2 региони, които не отговарят, така и на ниво 3, което е приравнено на нашите 28 области.

  Тя изреди и кои са областите които още отсега се знае, че не отговарят на изискването да имат поне 150 000 жители.

 1/3 от областите в България имат под 150 000 жители - Видин, Враца Монтана, Кюстендил, Перник, отиваме в Севериозточна България - Разград, Силистра също не отговарят на това. И Смолян. Но това не е решение, което ще взимаме днес, утре или догодина.

 Новите зони можело да са 20 или 16, но това е решение, което ще се вземе към 2020 г.

Министърът наблегна, че новите области или "губернии" както ги нарече, ще имат нови управители, които може да се назначават или да са избираеми.

  Има втори вариант – да не променяме броя области, но те вече - за целите на европейската статистика, да не се водят ниво 3, а районите за планиране – 5 или 6, да ги определим като второ ниво за местното самоуправление. Тоест те да бъдат с – грубо казано – губернатори. 

  Би могло да има избираеми, назначаеми управители или губернатори за ниво планиране. Целта е да имаме целенасочена политика – за развитие, за инвестиции, за инфраструктура, обяви Павлова.

  Общините нямат нищо общо – няма да се закриват общини и да се затварят общини, каза още тя



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha